Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Директори от Добрич с остри критики за тестването на малките деца в училище

„Няма родител, който да иска детето му да бъде в несигурна среда. И отговорността, и тежестта трябва да бъде у дома. Детето трябва да е в спокойна среда, под крилото на най-свидните си хора. Родителят ще направи всичко възможно да бъде направен тестът както трябва”. Това сподели за Про Нюз Добрич директорът на СУ „Димитър Талев” в Добрич Весела Панчева. Медията ни се обърна към нея и към още двама директори на училища за мнение къде трябва да бъдат извършвани щадящите тестове на ученици от първи до четвърти клас.

Правейки тези тестове, ако има деца с положителни резултати те вече ще са контактували с останалата част от класа, посочи Панчева. По думите й докато бъде направен втори тест това ще е стрес за децата и ще ги постави в много неловка ситуация, ще се страхуват, другите ще се пазят от тях. Според Панчева това е необмислено. Тя сподели, че 3-годишната й внучка живее в чужбина и тестът й се прави у дома, както и на всички други деца. „Аз не мисля, че българският родител е по-малко отговорен и по-малко заинтересован неговото дете да бъде в сигурна среда”, категорична е Панчева.

В СУ „Димитър Талев” паралелките от първи до четвърти клас са 11, в тях се обучават 245 деца. Панчева сподели, че със заповед се регламентира тестването да се извършва от назначени от директора лица. Допуска се да има доброволци – родители или служители, които да бъдат със зелен сертификат. „Ние сме готови да го направим, но това е твърде трудоемка дейност, изисква много време. Ние няма да имаме нормален процес, ще се занимаваме с всичко друго, но не и с обучение и образование”, посочи директорът.

„Българският учител е изключително високо морално извисен и прави всичко в името на децата”, каза Панчева в отговор на въпрос има ли преподаватели, които отказват да тестват децата. Посочи, че има учители, които са против, самата тя е против. Задеди въпросите къде ще се съхраняват биологичните отпадъци, кой ще ги извозва, къде ще се изхвърлят. „Твърде много неща се стовариха върху плещите на българския учител”, коментира директорът.

Панчева определи като поредната неяснота въвеждането на хибридна форма на обучение. Тя предвижда учителят да преподава едновременно на децата в клас и чрез камера и микрофон – на тези, които са онлайн. „Едно е когато е онлайн обучение – тогава учителят се е изправил пред всички и всички правят това, което трябва. А в случая педагогът ще внимава къде го следи камерата на това дете, което е в къщи ли?”, попита директорът. 

„Минаха границите на нормалните неща, които се искат от нас – категорична е Весела Панчева. – Или сме на електронно, или на присъствено обучение. И ако сме на присъствено родителите да си направят теста у дома и да си пуснат детето на училище”.

„Абсолютно мнението ми за тестване в училище е негативно. Аз съм категорично против, но като директор на такава институция изпълнявам заповеди”. Това сподели за Про Нюз Добрич Мария Димитрова – директор на СУ „Свети Климент Охридски”, училището с най-много ученици в област Добрич. Нейното мнение е, че тестването трябва да бъде правено или у дома, или да бъдат осигурени медицински работници.

Паралелките от първи до четвърти клас в Училището по изкуства са 18, а общо децата в начален етап са около 400. Тестването ще бъде организирано по класните стаи. Вече е направено проучване кои учители имат зелени сертификати. Димитрова обясни, че учениците ще бъдат тествани от педагози, които освен че са със зелени сертификати имат и желание. По думите й 25 желаят да правят тестове, 17 - не. „Аз не мога да ги задължа”, каза директорът. В момента прави проучване на доброволци-родители със зелени сертификати, които желаят да се включат.

„Такова нещо няма да принудя моите учители да правят. Те не могат 24 часа в денонощието да преподават”, категорична е Димитрова относно идеята да бъде въведено хибридно обучение. По думите й ако бъде взето такова решение то е изключително некомпетентно. „В заповедите, които ни изпращат, пише „по възможност”. Е, нямаме такава възможност”, посочи директорът.

„Отгоре ни пуснаха една бомба и ни казаха: „Спасявайте се сами”. За мен това е абдикиране на властта", категорична е Мария Димитрова. Тя недоумява защо никой от тези, които пишат заповедите, не е отишъл на място в едно училище, за да види как ще се получи тестването. „В момента учителите са подложени на такъв тормоз, че аз съм сигурна, че голяма част от тях ще се откажат да преподават. Има такива, които казват: „Ще изляза в непратен отпуск. И когато половината ми учители излязат в неплатен отпуск ще кажа на Министерството на образованието и науката /МОН/: „Сега ми намерете хора, които да ги заместват”, каза в заключение Димитрова.

На този етап изпълняваме разпорежданията на МОН, сподели за Про Нюз Добрич директорът на ОУ „Хан Аспарух” Невяна Люцканова. Тя обясни, че тестването ще стартира в училището, осигурени са доброволци от родителите почти към всеки клас. Децата от първи да четвърти клас в учебното заведение са 292, те се обучават в 13 паралелки. По думите на Люцканова в ръководеното от нея ОУ „Хан Аспарух” няма учители, които да отказват да правят тестове.

Мнението на директора е, че хибридната форма на обучение не е удачна. Тя обясни, че по-скоро в обучителната им платформа ще качват материали за децата, които се обучават от разстояние в електронна среда.

c