Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Учители от Добрич избухнаха срещу идеята за „плюещите“ тестове на малките ученици

Родителите сами да тестват учениците от начален етап за COVID-19. За това призовават от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". В позиция те посочват, че 87,3 % от учителите не са готови да правят тестове на учениците в начален етап.

Учителка на първокласници от голямо училище в Добрич избухна с остър коментар в социалната мрежа относно въвеждането на тестване за малчуганите при бъдещото им завръщане в класните стаи.

Средното време за тестване на едно дете е 2 минути. При 25 деца в клас това са 50 минути. Дори и при най-добра организация първият час в училище в понеделник и четвъртък няма да е достатъчен за тестване. Друг е въпросът какво ще се случва в класната стая през това време. Докато учителката тества едно дете, какво ще правят всички останали. Никой не вярва, че те тихо и кротко ще стоят и гледат как другарчето им плюе в контейнера. На преподавателите не им се мисли какви състезания по надплюване ще измислят малчуганите. Хаосът е неизбежен, категорични са те.

Начална учителка с над 40 години стаж, която се гордее с професията си, казва, че е преживяла всякакви реформи в образованието, дървени и грипни ваканции. Всички министри на образованието. Оцелели – както тя, така и учениците й. Оцеляват и в Ковид пандемията. Но, това, което сега замисля настоящият министър академик Денков, вече ми идва в повече, написа учителката. И пита като как, г-н академик, си представяте, в едно голямо училище, което има, да кажем, 16 паралелки от първи до четвърти клас, ще се тестват над 300 деца за 30 минути в първия учебен час? 10 учебни стаи на етаж. Как децата ще сварят да плюят в каквото там трябва? Кой ще им дава да плюят? Пък да се чакат 30 минути за резултати? И като какво ще правят те през това време? Ще се хилят, естествено, и ще си мерят плюнките. Ужас! Първият час е тотално провален. Абсолютно безумие. И най-лошото е, че в това безумие се въвличат и родителите. Само казвам - Боже, пази българското образование!, споделя учителката

Преподаватели недоумяват и как ще се изпълнява условието, че преди теста децата 30 минути не трябва да пият и да ядат. Т.е. не трябва да са измили и зъбите си.

„В училище отговорността за правилното тестване и споделяне на резултата се поема от учителя. Това е поредното му натоварване с несвойствени неща: раздаване на закуски, плод, мляко, мед, тестове...“, споделят учители.

Те са категорични, че медицинските изследвания трябва да се правят от медицински лица, а не от учители. Учителят учи, той не е медицинско лице, оторизирано да прави и отчита такива тестове, които ще послужат и за последващо карантиниране на ковид положително дете. Как ще са предпазени правещите тестовете - маски, ръкавици? Какво ще се прави с биологичния отпадък, който ще генерира всяко дете, питат те.

„Никой не помисли какъв стрес ще изживее детето, което има положителен резултат, а родителите му, когато им се съобщи. За другите деца също ще е психическо натоварване. Затова тестването не трябва да се прави в училище“, смятат учители.

Недоумяват  какъв е смисълът от това упражнение, след като 30 минути, докато се чака да излязат резултатите от теста, всички деца ще са заедно – здрави и болни. „Ако тестът се прави в училище всички отново са на едно място и при положителен тест ще доведе до карантиниране на клас и учител. Ако тестът се прави вкъщи и е положителен ще се карантинира самото дете и може да се обучава онлайн“, коментират педагози.

Искам да знам повече за щадящите детски тестове преди да подпиша – консулт за родители в област Добрич

Според учители разумното решение е децата да се тестват вкъщи - след като се събудят децата, родителите правят и представят отрицателния тест, а класният ръководител само отчита резултата. Така ако има положителен тест детето няма да е в никакъв контакт с другите деца.

Майки контрират, че в такъв случай ще трябва да се разчита на отговорността на родителите и няма гаранция доколко коректно те ще извършват тестовете и ще обявяват резултатите. „Тези, които и досега изпращаха децата си на училище болни, пак ще ги пратят като манипулират тестването“, коментират те.

Според учителка този мотив е несериозен. „Всеки родител е загрижен за здравето на детето си. Каква манипулация? Децата не трябва да пият вода и да се хранят 30 минути преди тестването. Ами точно за тези 30 минути то ще е тествано, ще е хапнало, пило вода и докато пристигне в училище, резултатът от теста ще е готов“, коментира тя.

От друга страна родителите също са поставени в абсурдна ситуация, защото обещаните дни за изясняване на нагласите са почивни. Писмото от министъра стигна до училищата в петък вечерта, а отговорите от родителите трябва да се обобщят до 12 часа утре.

Има и предложения да бъде дадена ваканция до 22 декември, за да отмине пикът. Учебният материал може да се преструктурира, да няма пролетна ваканция, нека да е само за Великден. Има начини. Важно е здравето на децата, коментират и преподаватели, и родители.

Ситуацията оставя назад обучението и оставя усещането за анархия, категорични са учители и родители.

Родителите сами да тестват учениците от начален етап за COVID-19. За това призоваха днес от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". В позиция те посочват, че 87,3 % от учителите не са готови да правят тестове на учениците в начален етап.

c