Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Днес доставят детските Ковид тестове в област Добрич

акад. Николай Денков - кадър / NOVA

В девет области на страната вече са доставени щадящите тестове за COVID-19. Днес се очаква да пристигнат и предвидените за област Добрич количества.

"Никой не е казал, че в сряда всички деца трябва да бъдат на училище." - акад. Николай Денков

Пристигна първата пратка с щадящи тестове за COVID-19 за ученици от I до IV клас. „Раздадени са вече тестовете на девет области. Днес ще бъде извършена доставка в областите Добрич и София”. Това съобщи директорът на Националния логистичен център на БЧК в село Лозен Огнян Иванов.

В понеделник ще стане ясно какъв процент от родителите са съгласни децата им да бъдат тествани, за да могат да се върнат в класните стаи.

До обяд в понеделник родителите декларират дали са съгласни децата да се тестват

От сутринта на 8 ноември ще започне раздаването на тестовете в 24 района на София. "До 11.00 часа би трябвало всички тестове да бъдат раздадени", заяви директорът на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община Красимир Димитров. 

Министърът на образованието Николай Денков отново подчерта, че избраните неинвазивни тестове са най-щадящият начин, по който може да се осъществи връщането на най-малките ученици в училище. Той е убеден, че учителите няма да могат само да се справят с тестването, затова призова родителите да откликнат и да помогнат в осъществяването на процеса.

Искам да знам повече за щадящите детски тестове преди да подпиша декларация за информирано съгласие – консулт за родители (въпроси и отговори)

Ако не може да се създаде необходимата организация в определено учебно заведение, "децата просто няма да тръгнат присъствено на училище".

"Никой не е казал, че в сряда всички деца трябва да бъдат на училище."

c