Водещи новини - дясно Здраве Образование Общество

За Ковид тестове: Допълнителни средства за всички училища и детски градини, по два критерия

Допълнителни 15,4 млн. лв. ще получат училищата и детските градини за справяне с пандемията. Това реши днес (4 ноември) назначеното от държавния глава второ поред служебно правителство. Според разчетите на кабинета, средствата ще бъдат разпределени по два критерия:

 • брой паралелки или групи
 • брой ученици или деца в съответната образователна институция

Тези пари могат да бъдат използвани за противоепидемични мерки, включително за тестване на персонала без „зелен сертификат“ с антигенни тестове, както и за допълнителни възнаграждения на учители и непедагогически специалисти, които участват в тестването на децата.

Ден по-рано от образователното министерство разясниха, че учениците от I до IV клас, които в момента учат в електронна среда (заради заболяемост на общинско равнище над 750 на 100 000 души) ще се върнат в клас най-рано на 10 ноември т.г. От МОН уточниха, че за да се случи това, е нужно дистрибуторите на одобрените днес от Министерството на здравеопазването тестове доставят договорените количества не по-късно от 8 ноември т.г. 

Разпределение на одобрените 15,4 милиона лева

Осем милиона лева от отпуснатата сума са предвидени в актуализацията на бюджета за 2021 г. Останалите 7,4 млн. лв. са от преструктуриране на разходите на Министерството на образованието и науката за тази година.

Основната част от финансирането – 13 691 607 лева, се разпределя по бюджетите на общините, тъй като повечето училища, детски градини и центрове са общински. Няколко министерства получават целеви средства за държавните училища, които са на тяхно подчинение.

 • Министерство на младежта и спорта получава 52 466 лева
 • Министерството на културата – 158 772 лева
 • Министерството на образованието и науката – 1 497 155 лева

Тъмночервен сценарий: Българските ученици, преподаватели и родители пред избор след 8 ноември

По каква схема ще се прилагат т.нар. щадящи тестове за най-малките ученици, с тенденция на следващ етап това да бъде приложено и за останалите

 • Осигурените от Министерството на здравеопазването тестове ще се прилагат в училищна среда за всички ученици от I до IV клас в общините със заболяемост над 500 на 100 000 души.
 • В тестването ще се включват медицински специалисти, родители, медиатори, педагогически и непедагогически специалисти, които отговарят на изискванията за безопасност – имат валиден документ за ваксинация или преболедуване, или се тестват два пъти в седмицата.
 • За осигуряване на безопасна среда в училище педагогическите и непедагогическите специалисти без „зелен сертификат“ ще бъдат тествани два пъти в седмицата с осигурени безплатни антигенни тестове.
 • В понеделник и четвъртък в началото на деня ще се отделят по 30 минути за тестване на учениците от I до IV клас. Това ще става при промяна на дневния режим – намаляване на учебните часове, междучасията или друго решение на директора на училището.
 • Минималният праг за връщане към присъствено обучение на учениците от I до IV клас е 50% желаещи да се тестват на ниво паралелка. Родителите трябва да са дали писмено съгласие за тестването на техните деца.
 • За учениците, за които няма разрешение да бъдат тествани, се организира синхронно или асинхронно обучение в зависимост от възможностите на училището.
 • Педагогическите и непедагогическите специалисти, ангажирани с тестването, ще получат допълнителни средства от бюджета за 2021 г. за двата месеца до края на годината. Размерът на това възнаграждение ще бъде определен в анекс към Колективния трудов договор.
Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *