Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Съдът в Добрич ще се произнесе за отнемането на две деца от майка им

В Административния съд вчера са образувани две дела по казуса с майката от Добрич, която получи заповед от социалните служби за отнемане на двете й дъщери и настаняването им при баба им.

Случаят стана известен на обществеността, след като майката организира протести срещу отнемането на децата й пред дирекция „Социално подпомагане“ в дните около 20 октомври. Тя живее разделена от съпруга си от три години, като двамата водят различни дела помежду си, а отношенията им са определени от социалните служби като „война“.

Социалните в Добрич отнемат две деца заради войната между родителите

Двете дела, за всяко от децата, са образувани по жалби на майката срещу заповедта на Дирекция „Социално подпомагане“, съобщи за Про Нюз Добрич председателят на Административния съд Красимира Иванова. Според тази заповед, която е по Закона за закрила на детето, момичетата трябва бъдат предадени на бабата по бащина линия в Козлодуй до решаването на делото за родителските права.

В момента изпълнението на заповедта е спряно от Административния съд. Делата са по бързата процедура и ще се гледат вероятно другата седмица. Административните съдии трябва да преценят може ли да бъдат настанени децата при бабата или не, както и дали са спазени процесуалните изисквания при издаването на заповедта на социалните. Съдът ще се произнесат в двуседмичен срок.

Дирекция „Социално подпомагане” в Добрич работи по случаите на двете деца от август 2018 година. След краха на семейните отношения се водят редица дела от двамата родители по Закона за защита от домашното насилие, по Наказателния кодекс, а също и досъдебни производства с обвинения за насилие.

c