Здраве

Ноември – месец за борба с рака на белите дробове

Ноември се отбелязва като месец за борба с рака на белите дробове. Целта е да се повиши обществената осведоменост за едно от най-разпространените онкологични заболявания, както и да се акцентира върху значението на ранната му диагностика и възможностите за съвременното му лечение, посочват от Министерството на здравеопазването.

Белодробният карцином е една от водещите причини за летален изход от злокачествени заболявания у нас, като при мъжете е най-честата причина, а при жените е на трето място. По последни данни всяка година в България се диагностицират над 4200 нови случая. 5-годишната преживяемост на пациентите, засегнати от рак на белите дробове в страната, е почти два пъти по-ниска от тази в Европа. Това се дължи основно на късното диагностициране на заболяването. Затова е изключително важно да се познават симптомите, да се избягват рисковите фактори, да се провеждат редовни профилактични прегледи и при необходимост – навременни консултации със специалист.

В условията на пандемия от COVID-19 това е наложително. От една страна, защото пациентите с рак на белите дробове са изложени на повишен риск от тежко протичане на коронавирусната инфекция, а от друга, защото симптомите на рака на белите дробове могат да бъдат близки до тези на SARS-CoV-2. При белодробния карцином те са свързани с продължителна, дори постоянна кашлица, повтарящи се белодробни инфекции като пневмония, бронхит и др., затруднено дишане, болка в гръдния кош, рамото или гърба, промени в гласа, дрезгавост и др. В случай че ракът се е разпространил извън белия дроб, симптомите могат да бъдат: необяснима, но прогресираща загуба на тегло, главоболие, умора, болки или необясними счупвания на кости и стави, некоординирани движения, тромбози или кървене, нарушение на паметта, подуване на врата и др.

За съжаление, голям процент от диагностицираните с белодробен карцином пациенти не проявяват симптоми на ранен етап. Поради това заболяването се открива в напреднал стадий, когато вече е твърде късно да бъде излекувано. Понякога се диагностицира случайно при рентгенова снимка, направена по друг повод, напр. бронхопневмония.

Основни сред факторите, водещи до белодробен карцином, са активното и пасивно тютюнопушене. Относителният риск при пушачите се увеличава с 13,3 пъти в сравнение с този при непушачите. Друга причина за развитие на рак на белите дробове могат да бъдат излагането на радон и наличието на професионални фактори като азбест, радиация, арсен, никел и др. Този риск се увеличава при комбинация от излагане на професионален канцероген, токсини и тютюнопушене. Влияние оказват и фамилната обремененост, предходно облъчване на белите дробове и др. Като рискова група за белодробния карцином се определят и хората с други белодробни заболявания като туберкулоза, ХОББ и белодробна фиброза.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *