Водещи новини Политика

Д-р Хасан Адемов: ДПС застава зад всяка политика, която генерира стабилност

Д-р Хасан Адемов е водач на листата на ДПС в област Добрич. Народен представител от парламентарната група на ДПС в последните девет състава на Народното събрание, министър на труда и социалната политика (2013 – 2014 г.)

В незапомнена ситуация на икономическа, енергийна, ценова, здравна и социална криза сме. Според Вас, като човек, който дълги години е бил председател на Парламентарната комисия по труда, социалната и демографска политика, социален министър, познавате ситуацията в страната много добре, постоянно сте сред хората. Има ли полезен ход в тази ситуация?

Към кризите, които изброихте, аз бих прибавил и политическа криза, която допълнително усложнява ситуацията, защото няма легитимно избрано правителство, което да реши всички тези въпроси, всички тези кризи, по един по-добър начин от този, по който ги решава служебният кабинет. Защото правомощията на служебния кабинет не позволяват промяна на законодателството, не позволяват действия, които да бъдат адекватни на изискванията на времето. Затова нашата оценка за работата на служебния кабинет е, че той не успява да се справи със здравната криза, както и с икономическата, енергийната и всички останали кризи, за които споменахте в началото. Защо това е така? Защото мерките закъсняха. Трябваше още от лятото да се върви в посока на т.нар. зелени сертификати. Трябваше в рамките на разгърната информационна кампания да се разясни, че наближаващата четвърта вълна от ковид кризата ще бъде изключително тежка. Трябваше лечебните заведения да бъдат подготвени, а не сега да търсим допълнителни реанимационни легла, допълнителен персонал. Очевидно е, че здравната криза изведе на преден план голяма част от проблемите на здравеопазването. Затова приоритет на всеки следващ кабинет трябва да бъдат проблемите в тази сфера, защото няма нищо по-ценно от здравето и живота на българските граждани. Затова аз смятам, че изходът е в бързото създаване на легитимен кабинет, който да се захване с всички проблеми в момента и да предложи решение, а не, както наблюдавам по време на предизборната кампания, партиите на протеста отново търсят разделителни линии и как да легитимират своята политическа идентичност чрез противопоставяне. Оказа се, че новите партии в 45-ия и 46-ия Парламент или т.нар. партии на протеста не само не успяха да се справят, а тотално се провалиха. За да стигнем до трети избори, които в условията на всички тези кризи, са огромно изпитание, не само за политиците, но и за всички български граждани. Вместо тези близо 500 милиона лева, които се харчат за тези избори, да влязат в реалната икономика, в подкрепа на хората и бизнеса, те отиват за провеждането на безсмислени според мен избори само заради егото на някои от политическите лидери. В условията на криза да поставяш такива демаркационни, разделителни линии означава политическа неграмотност и политическа немощ. Вярно е, че има принципи в политиката, но има и ценности, около които можем да се обединим. Ценността в случая е здравето на хората. Има ли по-голяма ценност?

Смятате ли, че хората ще зашлевят звучен шамар на тези, които доведоха страната до тази ситуация?

Очевидно е, че има такива нагласи – тези, които провалиха 45-ия и 46-ия Парламент, да получат по-слаб резултат от този, който са получили на предходните избори. Но нека не гадаем. Важното е да се обединим около приоритети, които са ясни – здравеопазване, образование, пакта за стабилност и устойчивост. Ние от ДПС още преди четири години предложихме програма за ускорено икономическо развитие, догонващо средните европейски стандарти. И ако съберем мнозинство около тези приоритети, няма значение как ще го наречем – експертно или правителство на националното съгласие, на националното спасение. Важно е да има ясно поставени задачи, зад които да стои мнозинство. Това според мен е начинът да се решат тези проблеми. Другият начин – да се заявява, че ни може да се работи с ГЕРБ, не може да се работи с ДПС, с новите партии, е контрапродуктивен. Доказателство е това, което се случи в предишните два мандата. Затова горещата ми молба е да търсим това, което ни обединява, защото дори и европейският принцип, философията на създаване на Европейския съюз, е единство в многообразието. Много различни идеи, които да генерират стабилност. Защото без стабилност, няма да излезем от тази криза.

Това ли е което в момента най-много ни липсва?

Най-много ни липсва усещането за държавност. През 12-те години на управление на ГЕРБ беше направено всичко възможно институциите да бъдат заличени, да бъдат отстранени от авансцената, легитимните решения се вземаха от прозореца на джипката. Този модел, за голямо съжаление, беше повторен и от действащия президент Румен Радев, който под знамето на юмрука събра партиите на протеста и се противопостави на всички останали. Това доведе до разделение, вместо до единение на нацията. Защото без единство на нацията, както е казано в мотото на нашата кандидат-президентска двойка Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова, няма как да се излезе от кризите. Противопоставянето, арогантността, усещането за самодостатъчност, не могат да решат проблемите на държавата. Ако това не сме го разбрали, значи не сме в час.

Кои са големите опасности, ако не се стигне до тази стабилност? На прага на зимата сме, на прага на изключително висока инфлация, каквато в последните десетилетия не помним, на високи цени на енергоносителите, които още повече ще напомпат инфлацията, на лечебни заведения, в които няма свободни легла.

Всички тези елементи, които изброихте, сами за себе си представляват опасност, ако не бъдат предприети спешни мерки. Връщам се на изначалната теза, че, за да има стабилност, е нужно управление на кризите, а не кризата да управлява държавата. Трябва управляващите да бъдат активната страна във вземането на спешни решения – в енергетиката, в здравеопазването, в образованието, защото ако децата продължават да се обучават дистанционно, ние обричаме цяло едно поколение на недостатъчно високи нива на образованост. Затова час по-скоро след провеждането на парламентарните избори трябва да бъде съставено правителство. Без увъртания, без да се повтарят допуснатите грешки. Политиците са длъжници на избирателите. Избирателят задава сложни формули, но казва ясно „седнете и се разберете!“ Не дава право на нито един политически субект да управлява самостоятелно. Ако не сме си научили урока и отново се тръгне към такъв ход, това означава, че политическата класа се самодискредитира, да не кажа самоубива.

Споделихте притесненията си, че служебното правителство, назначено от президента Радев, нарушава законите. Какво имате предвид?

Самият президент нарушава законите и Конституцията на България, което показа решението на Конституционния съд. Не искам да се връщам към тази тема. Има нещо много важно. В Закона за публичните финанси е казано, че до 31 октомври министърът на финансите трябва да внесе в Народното събрание проекта на Закон за държавния бюджет, бюджета на държавното обществено осигуряване и бюджета на НЗОК. Независимо от това, че няма парламент, Министерството на финансите е задължено съгласно изискванията на този закон да внесе бюджета в Народното събрание или най-малкото да го подготви. Нямам информация нито на сайта на Народното събрание, нито на интернет страницата на Министерството на финансите да има каквото и да е движение по този повод. А това е изключително важно. Защото президентът ще има възможност най-рано след 21 ноември да издаде указ, с който да свика 47-ото Народно събрание. Остава около месец до края на година, в рамките на който да се състави правителство, да бъдат приети тези бюджети. А бюджетната процедура е изключително сложна. И ако не си даваме сметка за това, значи, че ще задълбочим кризата. Така обещаната подкрепа за бизнеса от 120 лева/кВтч няма да може да бъде реализирана, защото трябват промени в законодателството. Изобщо ще задълбочим кризата, ако не свършим това, което трябва бързо да се свърши. А когато бързаме, допускаме грешки. Затова трябва на висок глас да кажем на служебния кабинет да си изпълнява задълженията по закон.

Кои са основните приоритети в програмата на ДПС?

Ние сме за това на базата на програмата за икономическо развитие, на базата на зелената сделка, на високите технологии, на участието на свободните активни граждани в управлението на процесите в България да достигнем средно европейските нива на развитие. Това означава, че трябва да се възползваме от възможностите, които дава Пактът за устойчивост и развитие, както и от нещо, което остана на заден план, а именно многогодишната финансова рамка за следващия програмен период. На този етап много малко се говори за тази програма и изоставаме страшно много. България съвсем наскоро внесе програмата за устойчивост и развитие, но до края на годината едва ли ще можем да се възползваме от нея. А тя е с краткосрочен срок на действие. Всички тези неща са част от приоритетите на ДПС и ние сме задължени да работим така, че да се  постигне стабилност. Ние заставаме зад всяка политика, която генерира стабилност. Защото най-важното е да има стабилност в управлението на държавата.

Изборите „2 в 1“ ще помогнат ли на избирателите да направят своя избор или ще ги затруднят?

Изборите за 46-ия парламент, които бяха проведени с машинно гласуване там, където това беше разрешено по закон, показаха, че въпреки трудностите избирателят се справя. Сега гласуването е малко по-различно, но на базата на опита, на информационната ни кампания, а също и с подкрепата на секционните избирателни комисии, които без да подсказват влияят на вота, да подсказват технологията на вота, когато хората имат затруднения, мисля, че избирателят ще се справи. Дано всичко да мине по легитимен и най-добър начин за избирателите и политиците!

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ! 

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *