Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

3 ноември – почит към Св. Пимен Зографски и българските художници

На 3 ноември се отбелязва Денят на българския художник. На тази дата е църковният празник в почит на Св. Пимен Зографски, обявен за покровител на българските художници.

Денят се чества от ноември 1993 година по идея на сдружението за възраждане на Софийското Светогорие "Св. Пимен Зографски". Празнува се от художниците иконописци и реставратори.

Свети Пимен Зограф е бил художник, храмостроител и книжовник. Той е един от 9-те софийски светци. Роден е в София около 1540 г., а рожденото му име е Павел.  Прекарал много време в българския манастир в Атон. Там получил името Пимен и изучил професията си.

Според легендата, когато бил 55-годишен му се явил Св. Георги и му поръчал да се върне при народа си като духовен водач. Години наред Св. Пимен обикалял българските земи, проповядвал, строил и обновявал храмове и манастири, като ги украсявал със стенописи. Посетил първо София и нейните околности, след това бил Южна България и Бачковския манастир. Обиколил и цяла Северна България, където посетил Видин, Силистра и други градове.

Починал е в 1620 година в Черепишкия манастир. Впоследствие турски разбойници запалили манастира и той изпаднал в западнал. Монаси на Суходолския манастир открили гроба и пренесли мощите му в своя манастир.

c