Бизнес Водещи новини Добрич Здраве Общество

В Добрич искат 30 лева за бърз антигенен тест и сертификат, вместо допустимите 10 лева

РЗИ: Възможно е в даден ден в конкретна лаборатория да са изчерпани предоставените от РЗИ тестове и колегите да работят с такива, които сами са закупили.

8 лаборатории в област Добрич извършват бързи антигенни тестове. Както вече Про Нюз Добрич съобщи, Министерството на здравеопазването публикува списък на 177 лечебни заведения с лаборатории и самостоятелни медикодиагностични лаборатории на територията на страната, с които е сключен договор за предоставяне и извършване на този вид тестове.

Съгласно договорите, тези болници и лаборатории работят с безплатно предоставени от Министерството на здравеопазването тестове. Пределната цена, която те могат да определят за пробовземането и административната работа, свързана с отчитането на резултатите в НЗИС и издаването на сертификат за изследване, е до 10 лева.

На нашата читателка Роси Николаева й се налага да си направи антигенен тест и да й се издаде сертификат. Тя посещава 3 лаборатории. В лаборатория „Стелт“ в Стоматологичната поликлиника й искат 30 лева за пробовземането и сертификат. Жената попитала защо цената е такава. Отговорили й, че два дни цената е била 10 лв., но в момента е 30 лв., а за следващите няколко дни не се знае. Случаят е от края на миналата седмица, за който Николаева ни уведоми.

В лаборатория „Кандиларов“ са й поискали 35 лв. плюс 3 лв. пробовземане и издаване сертификат – това твърди читателката ни. Николаева посетила и МЦ „Вива“, където цената била 10 лева.   

Тази сутрин отново получихме подобен сигнал. Красимира Димитрова разказа пред медията, че в „Стелт“ са й поискали 30 лева. На въпрос „Защо?“, са й отговорили: „Защото тестовете от РЗИ свършиха отдавна.“ Тя се отказала, но други двама души казали, че ще платят.

Проверихме днес в лаборатории „Рамус“ и „Кандиларов“ в Добрич, където ни отговориха, че тестовете се правят с цена 10 лева. Тестовете със сертификат за пътуване в чужбина обаче са както преди – 30 лева, посочиха от „Кандиларов“.

Дали има недостиг на безплатни бързи тестове? Управителят на ДКЦ 2 д-р Валери Веселинов ни отговори, че при тях такъв няма и заявените количества са били получени.

Про Нюз Добрич отправи запитване по казуса, на което се получи следният отговор от директора на РЗИ Добрич и секретар на Областен координационен щаб към Областен съвет по здравеопазване д-р Светла Ангелова:

„Да, тестването на гражданите, пожелали да си направят бърз антигенен тест с цел получаване на сертификат с краткосрочна валидност от лаборатории в лечебни заведения и самостоятелни медико-диагностични лаборатории, с които сме сключили договор, не може да е повече от 10 лв. Държа да отбележа, че всички колеги имат и свои закупени тестове, като ние няма как да ги задължаваме да не работят.

Това, което сме направили, е в изпълнение на разпореждане на министъра на здравеопазването да сключим договори и да предоставяме бройки тестове на лабораториите, с които има подписани договори. Респективно те ни отчитат ежедневно използваните бройки тестове, което ни дава ясна картина.

Приоритетно предоставяме тестове на лечебните заведения с лаборатории, в които има ковид-зони. Възможно е в даден ден в конкретна лаборатория да са изчерпани предоставените от РЗИ тестове и колегите да работят с такива, които сами са закупили.

Затова ето и пълният списък на всички лечебни заведени и самостоятелни медико-диагностични лаборатории, с които има сключен договор за предоставяне и извършване на бързи антигенни тестове:

МЦ „Вива Феникс“ ООД – Добрич, СМДЛ „Стелт-2013“ ООД – Добрич, СМДЛ „Кандиларов“ ООД – Добрич, „МЦ 1 Балчик“ ЕООД – Балчик, „ДКЦ 2 Добрич“ ЕООД – Добрич, МЦ „Евромедика – Каварна“ ЕООД – Каварна, „МЦ 1 Каварна“ ЕООД – Каварна, „МЦ Тервел“ ЕООД – Тервел, СМДЛ „Рамус“ ООД – Добрич, и „ДКЦ 1 Добрич“ ЕООД.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *