Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Певица от Варна взе голямата награда в конкурса на Община Тервел „С песните на Калинка Вълчева“

Приключи десетото юбилейно издание на Конкурса за традиционна добруджанска народна песен на името на голямата певица Калинка Вълчева. Конкурсът „С песните на Калинка Вълчева“ бе организиран от Община Тервел и се проведе онлайн.

Професионалното жури с председател Калинка Вълчева и членове Даниел Спасов и Милен Иванов изгледаха записите и обявиха крайното класиране.

Носителка на Голямата награда стана Пресиана Леонидова от Школата за народно пеене „Бюлбюли пеят“ във Варна. Наградата за вокален педагог спечели Иванка Друмева от същото школа. Тя е преподавател в Национално училище по изкуствата ”Добри Христов” в морската столица.

Първото място в групата до 9 години е за Сияна Христова от Хасково. Нейната съгражданка Теодора Евтимова бе най-добра във възрастовата група 10-14 години. В групата 15-20 години първото място спечели русенката Тея Тодорова. Теодора Христова от Търговище е първа при участниците над 20 години.

Групата за автентичен фолклор при НЧ „Васил Левски“ в тервелското село Нова Камена спечели най-високото отличие при групите. Участници от 8 общини в страната взеха награди в петте категории.

„След толкова много качествени изпълнители, журито бе изключително затруднено при оформянето на крайните резултати. Честито на наградените! Община Тервел благодари на всички участници, на вокалните педагози, на родителите, на музикантите, на операторите и на всички останали, които направиха възможно провеждането на юбилейното издание на Конкурса. Бъдете заредени с много енергия и устрем, за да покорявате нови върхове!“, изтъкват от Общината.

c