Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Началникът на Кръвния център в Добрич: Ваксинираните срещу COVID-19 могат да бъдат кръводарители

Хората, които са се ваксинирали срещу COVID-19, могат да бъдат кръводарители. За това информира началникът на Центъра по транфузионна хематология /Кръвен център/ на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Юлияна Димитрова.

Тя обясни, че изискванията към поставилите си ваксина не са по-различни отколкото към хората, които не са имунизирани. Единственото условие е след ваксинацията (при еднодозовата- от датата на ваксинацията и при двудозовите - след датата на втората игла) да са изминали поне 28 дни. Това е приетият срок от Експертния съвет по трансфузионна хематология в началото на 2021 година.

По никакъв начин ваксинацията не е предпоставка хората да не бъдат кръводарители, категорична е д-р Димитрова. „В страната действат единни изисквания за лицата, които искат да дарят кръв и те са да са на възраст между 18 и 65 години, да са здрави и към момента, да не приемат никакви лекарства, да са отпочинали, да имат тегло над 50-55 кг“, сподели лекарят.

Отделението по трансфузионна хематология работи с кръводарители всеки ден от понеделник до петък от 8 до 12 часа. Нуждата от кръв не е намаляла, но за сметка на това пандемията се е отразила негативно на броя на даряващите.

c