Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Доживотен затвор грози гражданин на ФРГ за жестокото убийство край Балчик

Втората инстанция потвърди ареста на германец, обвинен за убийството на свой съгражданин - деяние, извършено с особена жестокост в балчишкото село Соколово.

Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение, постановена от Добричкия окръжен съд по отношение на германски гражданин, обвинен в убийството на свой сънародник. От съдебната институция припомнят, че престъплението беше извършено на 20 октомври в с. Соколово. Заедно с баща си, Тим К. е привлечен към наказателна отговорност за това, че в съучастие умишлено са умъртвили съгражданина си. Деянието е било извършено по особено мъчителен начин и с користна цел. Законът предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Другият обвиняем не обжалва ареста си.

В съдебното заседание адвокатът изтъкна чистото съдебно минало, постоянният адрес и процесуалното поведение на обвиняемия – той съдейства на органите на досъдебното производство. Ако бъде под домашен арест, чуждият гражданин ще бъде с ограничено право на свободно придвижване, ще е на разположение на разследващите и няма да може да избегне наказателна репресия, аргументира се защитата.

Представителят на Апелативна прокуратура – Варна каза, че въпреки краткия период от разкриване на престъплението и образуване на делото, са събрани достатъчно доказателства за авторството на престъплението. Съществуването на риск от укриване се извежда от това, че обвиняемият е гражданин на страна-член на ЕС, което дава възможност за улеснено придвижване на територията на общността.

23-годишният Тим К. се противопостави с довода, че ако му бъде отнет паспортът, няма да има възможност за свободно движение.

След като взе предвид становищата на страните и материалите по делото, Апелативният съд прецени, че определението на Добричкия окръжен съд, с което е бил задържан под стража обвиняемият, е правилно и законосъобразно. Събрани са достатъчно доказателства в подкрепа на обоснованото предположение за съпричастност към деянието. Опасността от укриване и извършване на престъпление се извлича от това, че лицето е привлечено за престъпление, наказуемо с не по-малко от 10 години лишаване от свобода. Въззивният съдебен състав взе под внимание още, че чужденецът пребивава в България едва от август тази година. Престоят му не води до трайна обвързаност, която да му попречи да се укрие и да напусне страната, предвид гражданството си. Съдът не подцени и данните, че обвиняемият употребява наркотични вещества, които отглежда в дома си. Това е още една индикация, че може да извърши престъпление. Германецът няма законен източник на доходи.

С тези мотиви Апелативен съд – Варна заключи, че е целесъобразно обвиненият в убийство, извършено по особено мъчителен начин, Тим К. да бъде задържан под стража.

Определението не подлежи на обжалване.

c