Каварна Култура Общество

В Каварна почетоха паметта на Ангел Захариев – учител и основател на градския парк

Денят на народните будители беше отбелязан в Каварна с поднасяне на венци и цветя пред мемориала на Ангел Захариев в градския парк на морския град.

На 1-ви ноември бе отдадена почит на делото на нашите книжовници и просветители, революционери и борци за свободата и всички носители на нашата духовна култура и морал, личностите, които са неразделна част от националната ни идентичност, мироглед и култура.

Биологът Ангел Захариев е бил директор на прогимназията в Каварна. Като председател на местното читалище „Съгласие“, Захариев организирал заедно с братя Шкорпил разкопките на нос Чиракман. Той успял да мотивира малки и големи заедно да засадят млади фиданки на мястото на изоставено гробище. Първите фиданки слагат началото на градската градина, която през следващите години става център на честванията на светите братя Кирил и Методий на 24 май, припомнят историци.

Всички желаещи могат да отдадат своята почит през целия ден, при спазване на действащите противоепидемични мерки в страната и стриктно спазване на регламентираното отстояние, посочват от Община Каварна.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *