Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Ромски деца се хвърлят върху коли в Добрич, близките им изнудват за пари

За схема, по която в Добрич шофьори на автомобили са изнудвани за пари от роми, алармира в социалната мрежа Виолета Хинева. По думите й ромчета на около 10-11 години се блъскали в кола и инсценирали катастрофа. След това на място идвала специално сформирана група за бързо реагиране от "майки", "бащи" и ако покажеш слабост, започвали да те изнудват. „Ако запазиш самообладание и започнеш да ги обвиняваш, че са оставили детето безнадзорно и че може да се случи най-лошото, заплашиш, че ще извикаш полиция - си оставаш с уплахата, която става по-силна колкото повече време минава след инцидента”, написа добричлийката. Тя станала жертва на такава схема преди няколко дни. По-късно обаче разбрала, че така се изнудват шофьори за пари в Добрич от около 3 години.

За Про Нюз Добрич Хинева разказа, че инцидентът с нейно участие се случил в петък между 10-11 часа. Тя преминавала с колата си през ЖК „Иглика”, връщала се с родителите си от ДКЦ II, където те били на изследвания. Тъй като живеели в ЖК „Христо Ботев” решила да мине покрай пожарната. Движела се с много ниска скорост, защото била по баир на горе, предстояло й да завие на ляво покрай училище „Йордан Йовков”. Родителите й били на задната седалка и това, което се е виждало, е жена, която шофира сама автомобил. Освен това той не е с добричка регистрация. По думите на Хинева вероятно това я направило подходяща жертва, която може да се панира и да действа според това, което й се каже.

На десния тротоар до контейнер за боклук Хинeва видяла момче. В момента, в който колата се изравнила с контейнера, детето скочило върху нея. „Видях лицето му през стъклото, то просто се залепи за него. След това детето буквално се търкаляше по колата, чувах шума и виждах крака и ръце”, разказа жената. Тя веднага спряла автомобила и излязла от него. За нейна голяма изненада детето го нямало. „Не знам от къде събрах такава смелост, но влязох в самата махала. Исках да разбера какво му се е случило и дали не трябва да му се окаже спешна помощ”. Хинева видяла момчето, което разказвало съвсем спокойно нещо на други две деца, вероятно за това, което е станало. Настигнала го и му казала: „Ти разбираш ли какво щеше да направиш? Аз можеше да те смачкам, да не можеш да станеш. Ти току-що щеше да погубиш твоя и моя живот”. Попитала къде са майка му и баща му, защо е оставено без надзор.

Тогава започнали да излизат мъже и жени от ромски произход, които я питали какво се е развикала. Когато казала, че ще извика полиция се постреснали. „Явно са очаквали да започна да хленча, и аз не зная от къде ми дойде този кураж”, сподели жената. Ромите обяснили, че майката и бащата на детето ги няма, гледат го баба му и дядо му. Те продължавали да се увеличават. В този момент дошъл един възрастен мъж й казал: „Качвай се в колата и тръгвай докато все още можеш”. От автомобила й слезли родителите й и може би това допринесло за по-нататъшния развой на нещата. Ромите започнали да се прибират и продължили да викат от къщите си, които били на по няколко етажа. Добричлийката си тръгнала, качила се на колата си и потеглила.

 След като се посъвзела от преживения страх жената споделила за инцидента в групата Майките в Добрич. „Направих го не, за да жигосвам, а да помогна на хората – сподели тя. - Да имат едно наум за нещата, които се случват в града ни”. След като публикувала поста в групата много хора споделили, че това е схема, която действа от три години в Добрич. Включили са се такива, които също са били жертва на други места в града – по ул. „Отец Паисий”, в близост до „Кауфланд”. След като Хинева споделила с близки те й казали, че въобще са спрели да минават през ЖК „Иглика” заради такива инциденти.

Аз се радвам, че детето е живо и здраво, че нищо му няма, сподели жената. При нея не се е стигнало до искане на пари, но смята, че ако не е казала, че ще извика полиция, нещата са щели да се развият по друг начин. „Беше нещо кошмарно. Ужасно”, допълни Хинева.

Снимката е илюстративна

c