Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Oбществена консултация за злоупотребата със съдебни искове

Защита на журналистите и защитниците на правата на човека: обществена консултация относно злоупотребата с предявяването на съдебни искове

Европейската комисия започна обществена консултация относно действията на ЕС срещу злоупотребата с предявяването на съдебни искове, насочени срещу журналисти и защитници на правата на човека (стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността – SLAPP). Консултацията ще бъде включена в предстоящата инициатива срещу SLAPP, която ще бъде представена от Комисията, както е обявено в Плана за действие за европейската демокрация.

Заместник-председателят Вера Йоурова заяви: “Дафне Каруана Галиция е имала 47 съдебни дела за злоупотреба, познати като SLAPP, към момента на убийството ѝ. Журналистите и защитниците на правата на човека следва да бъдат пазителите на нашите демокрации, а не да бъдат обект на тормоз за това, че продължават да упражняват контрол върху тези, които са на власт. Обществената консултация ще ни помогне да разберем какво трябва да направим, за да ги защитим.”

Комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс добави: “SLAPP е заплаха за демократичните ценности и основните права. SLAPP злоупотребяват с правните и съдебните системи, за да цензурират, сплашват и заглушават журналистите като защитници на правата на човека. Инициативата на Комисията ще се справи с тази заплаха и ще спомогне за гарантиране на правилното функциониране на принципите на взаимозависимост и взаимоограничаване на доброто състояние на демокрацията.”

Инициативата за ограничаване на злоупотребата със съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността е част от Плана за действие за европейската демокрация, в който се отбелязва, че тези практики все повече се използват в много държави членки в среда, в която се разрастват враждебните действия срещу журналисти. Неотдавна Комисията прие и препоръка относно безопасността на журналистите и ще продължи действията си за защита на свободата и плурализма на медиите с работата си по нов Европейски закон за свободата на медиите, обявен от председателя Фон дер Лайен в речта за състоянието на Съюза през 2021 г.

Обществената консултация е достъпна тук и ще бъде отворена до 10 януари 2022 г. Гражданите, журналистите, държавите членки, НПО, гражданското общество, съдиите, юристите се приканват да изразят мнението си.

c