Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Носителите на наградите „Добрич“ получиха отличия и признание от жителите на града

С признание към творците и професионалистите в областта на културата, на официална церемония в Деня на народните будители бяха връчени наградите „Добрич“ за принос в областта на културата и науката. Церемонията по награждаването се състоя в пространството на Лапидариума, срещу сградата на Община град Добрич, при спазване на здравните мерки.

Носителите на наградата “Добрич“ за 2021 година получиха грамоти и парични награди от кмета на Добрич Йордан Йорданов. Колективната награда тази година заслужи Сдружението на художниците „Ателие 13“, за успешно участие в различни международни, национални и регионални художествени проекти на членовете на сдружението и по повод 30 години от създаването му като едно от първите свободни творчески сдружения в Добрич.

С индивидуалната награда бе отличена Марина Константинова - поет, белетрист и журналист, за юбилейната й книга „Между лятото и есента“.

Наградата за млад творец получи младата певица Димитрина Германова - ярък талант, развиващ се изключително успешно в сферата на изкуството, за донесени много поводи за гордост на гражданите на Добрич.

Отличените с грамота за принос в духовното развитие на град Добрич са краеведът Елена Попова, читалищният деятел Марияна Георгиева, хореографът Севдалина Мавродиева, Смесен хор „Добруджански звуци“ и Народно читалище „Добрич – 2017 г.“.

Марина Константинова благодари за оценката и признанието за дългогодишния й труд. Тя се обърна с благодарност към Сдружението на писателите – нейното поетично семейство във времето, и към близките си, които й позволяват да се занимава с това, което най-много обича. Константинова честити днешния празник на всички, които се чувстват съпричастни към Деня на народните будители. Тя прочете пред присъстващите на тържеството стихотворение от юбилейната й книга.

Председателят на „Ателие 13“ Христо Кралев припомни как е създадено сдружението и целта му - да участва в духовния живот на града, региона и страната. Художниците имат реализирани 63 изложби, 5 от които извън страната. „Това, което ни дава сила да продължаваме напред, е да поддържаме това малко огънче, необходимо да може да оцелее духовният път на нацията ни. Срещу този огън днес има много насрещен вятър, а времето изисква усилия, постоянство и вяра. Може да изгубим духовния си път. Остава въпросът накъде искаме да отидем, какво искаме да правим“, заяви Кралев, като посочи, че 30 години държавата заделя изключително малко средства за култура и наука.

„На този ден сме свикнали да обръщаме поглед назад към нашите възрожденци и да черпим сили и вдъхновение от тях. Думата „будител“ обаче има и едно друго значение – всеки, който се опитва да поддържа пламъка на знанието, на добротата, на желанието да бъдеш по-добра версия на себе си, той също е част от хората на промяната. Нека заедно да продължаваме да поддържаме духа на нашия град“, изтъкна Димитрина Германова. 

Кметът Йордан Йорданов поздрави наградените и всички присъстващи на церемонията. „Този празник няма еквивалент по света. Това е празник, лишен от шум и помпозност, но зареден с много енергия, озарен от упорития труд и себеотрицанието на героите – тези, които водят ежедневни битки с неграмотността и посредствеността. Благодаря на съвременните будители за смелостта им“, подчерта Йорданов.

Той връчи букет на добруджанския писател и краевед Атанас Пеев по повод на 85-годишния му юбилей, който се навършва днес. 

c