Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Без тежки нарушения при проверки за "зелен" е-сертификат в област Добрич. Кацаров: Обмисляме временно спиране на плановите операции и прием

снимка: Christophe Petit Tesson/EPA

Видеоконферентна връзка с директорите на регионалните здравни инспекции в страната е проведена днес (1 ноември) от министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, заместник-здравния министър д-р Александър Златанов, изпълняващата длъжността главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова, проф. Мира Кожухарова – съветник на министъра на здравеопазването и директора на дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“ в МЗ Илия Тасев.

От пресцентъра на здравното министерство съобщиха, че на срещата са обсъдени следните ключови дейности:

  • актуалната епидемична обстановка по общини и области
  • ходът на ваксинационния процес в страната
  • заетите легла за неусложнени случаи и за интензивно лечение
  • контролът по спазването на противоепидемичните мерки
  • наличието и разпределението на безплатни антигенни тестове

Представителите на всички РЗИ съобщават за засилен интерес от страна на гражданите към ваксинацията срещу COVID-19. От МЗ очакват в следващите седмици по-активно включване в процеса и на общопрактикуващите лекари.

Проверките на компетентните органи във връзка със спазването на противоепидемичните мерки показват, че изискването за притежание на  „зелен сертификат“ за посещение на определени обекти/места се спазва и откакто е въведена тази мярка, не са установени тежки нарушения.

От здравните инспекции отчитат и повишен интерес към антигенните тестове, предоставени от Министерството на здравеопазването, за които е определена пределна цена от 10 лв. Според зам.-министър Златанов следващата доставка на такива тестове до всички РЗИ в страната ще бъде реализирана до 3 ноември (сряда). 

Като основен проблем повечето директори на РЗИ съобщават за почти изчерпан капацитета на болниците за интензивно лечение. Предложението - спиране на плановите дейности и операции в страната, като възможност да се пренасочи допълнителен персонал за лечение на болни с COVID-19.

„Картината в страната е хомогенна – здравната система е под натиск и за да я облекчим обмисляме временно да бъдат преустановени плановите операции и прием на национално ниво.“ Това коментира здравният министър. Той припомни, че на този етап към мярката вече са пристъпили отделни лечебни заведения, от една страна, за да преструктурират други свои отделения в COVID-структури, а от друга – за да освободят допълнителен човешки ресурс, който да бъде пренасочен за обслужване на пациентите с коронавирусна инфекция.

1 НОЕМВРИ: Поредни 168 ваксинации и 12 случая на COVID-19 за деня в област Добрич, нови 233-ма заразени във Варна

Няма нито един постъпи; в Министерство на здравеопазването доклад от здравна инспекция в страната, за:

  • недостиг на ваксини срещу COVID-19
  • липса на лични предпазни средства, дезинфектанти и лекарствени продукти, прилагани при пациенти с коронавирусна инфекция на територията на съответната област
  • недостиг на Ремдесивир
c