Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

За чудесата на Милена – от дома в Крушари до свободата, работата и рисуването

До своята 21-ва годишнина Милена Стоянова беше лишена от граждански права, както всички деца, които растат по институции. Тя е първият случай на свалено запрещение в България

„Аз съм Милена. Милена от Дома за деца! Помните ли го?....

От пет години няма такъв дом и аз съм свободен човек. Също като вас. Живях в дома 18 години, после в Защитеното жилище. Сега вече живея и се справям сама. Работя в магазин, получавам заплата, имам приятели. Нямам семейство. „Нямам“ ли казах? Имам най-голямото семейство на света – седем момчета и момичета от защитеното жилище и целия персонал на „къщичката“, където винаги ме очаква едно споделено доверие, топлина и уют“.

Това сподели в социалната мрежа 27-годишната Милена Стоянова.

Тя е израснала в дома за деца и младежи с умствена изостаналост в с. Крушари. Както всички деца от дома, които навършват 16 години, тя бе поставена под запрещение, защото има интелектуално затруднение и съдът е преценил, че не може да се грижи за делата си.

Късметът на Милена се усмихва и тя става едно от „децата на деинституционализацията”. Но още по-важното е, че това й дава шанса да попадне в пилотния проект за подкрепено вземане на решение, управляван от фондация „Свети Николай Чудотворец” в град Добрич. Около Милена се изгражда мрежа за подкрепа, и в крайна сметка тя успява да убеди съда, че вече може да се справя с помощта на подкрепящата си мрежа. Резултатите не закъсняват и Милена става първия случай на свалено запрещение на хора с интелектуални затруднения в България. Така магистратите дадоха граждански права на 21-годишната Милена Стоянова.

Благодарение на всичко това, Милена пое по пътя от дома в Крушари и стигна чак до палата Уилсън в централата на ООН в Женева, за да стане посланик на промяната. Тя застана заедно с Върховния комисар по правата на човека Зеид Раад ал Хусейн и откри българската изложба „Решавам = Съществувам”. Милена изпрати посланието към света – “Всичко е възможно!” Тя е с картини на Надежда Георгиева и текстове на Яна Тавание, които разказват как запрещението ограбва живота на хората, съобщава Информационния портал на неправителствените организации в България.

Младата жена продължи да живее с още няколко момичета от дома в защитено жилище в Крушари. През 2019 година, след над 25 години, прекарани в институции Милена получи възможност да заживее в собствен дом. Навръх Великден младата жена напусна “къщичката” и заживява в нов дом, само неин.

Днес в свободното си време тя обича да рисува. Спомня си, че неин пръв учител в рисуването е бил Петър Бонев. Рисува с пръсти, понякога с четка. Рисува цветя, птици, реки, места, които мечтае един ден да посети. Рисува, за да мечтае. Защото знае, че чудесата се случват.

c