Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Трофеи-рекордьори на ловното стопанство в Тервел впечатлиха на световно изложение

Два ловни трофея на Държавното ловно стопанство в Тервел украсиха българския щанд на голямото изложение „Ведно с природата“, което се проведе в унгарската столица Будапеща от 25 септември до 15 октомври.

Любители на лова, риболова и природата от целия свят посетиха щанда на България, на който бяха показани най-добрите трофеи, добити в страната в годините назад. От представените пет национални рекорда, два са от животни, отстреляни в ДЛС Тервел.

„Такива големи форуми се провеждат много рядко. Унгария е била домакин на подобно изложение през 1971 година. През 1981 година е имало Експо от такъв мащаб в България, с участие на трофеи от целия свят. Регионални изложби се организират по-често“, обясни за Про Нюз Добрич инж. Георги Ботев, директор на ДЛС Тервел.

Стопанството представи в Будапеща трофей от елен лопатар, отстрелян през 2016 г. от германски ловец, с тегло 4,750 кг. Оценката на трофея по системата на CIC е 208 точки, с което той е подобрил предишния рекорд от 1984 година.

„За първи път изложихме на такъв форум трофея от сръндак, отстрелян през 2020 година от български ловец. Направена му бе официална оценка от международни оценители, като тя е 215 точки. Това е прецедент за българската ловна история. Национален рекорд е и се нарежда на едно от челните места в света сред трофеите от този вид дивеч“, посочи инж. Ботев. ДЛС Тервел е единственото в страната, което притежава два национални рекорда.

Изложението в Унгария е било много добре организирано, с трофеи от много държави. Участвали са всички световни рекордьори, като световният рекорд на трофей от благороден елен е български, отстрелян в района на Силистра през 90-те години. Той все още не е подобрен.

По думите на Георги Ботев, българският щанд е предизвикал голям интерес сред посетителите, а унгарският е бил най-богат, с изложени в огромна зала експонати.

„През 2021 година в ДЛС Тервел планирахме залесявания по различни мерки и проекти, подготвяхме се, защото сега е активният период на залесяването. През ноември ще се залесят над 200 декара с местни дървесни видове, основно с цер – вид с дълъг живот и устойчив на нашите условия“, допълни инж. Ботев.

За разлика от други години, тази година на територията на стопанството са гостували само двама чуждестранни ловци - германци, които са отстреляли два благородни елена, два муфлона, сръндак и глиган, като всички трофеи са с медали по отношение на оценките. ДЛС Тервел се посещава от чужденци предимно от Италия и Германия, които идват за лов на дребен и едър дивеч.

c