Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

От 1.11 стартира акция Зима '21, на етап 1 ще проверяват велосипедисти и каруци в област Добрич

От 1 ноември стартира традиционната сезонна акция „Зима“.

На брифинг, представители на партниращите си организации – Съюза на българските автомобилисти, „Пътна полиция“ в ГДНП, Българския червен кръст и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, обявиха, че цЦелта на акцията е - сведени до минимум пътнотранспортните произшествия.

От МВР призоваха водачите да подготвят автомобилите си за управление при зимни условия и да шофират отговорно.

Началникът на отдел „Пътна полиция“ – ГДНП комисар Калоян Драганов уточни, че и през тази година акцията ще протече в 3 етапа, като всеки един от тях ще е с продължителност по 10 дни.

  • от 1 до 10 ноември, фокусът ще бъде върху водачите на велосипеди и на превозни средства животинска тяга (каруци)
  • до 20 ноември проверяващите ще се съсредоточат към поведението пешеходците
  • през последните 10 дни на месец ноември ще бъде проверявана готовността за движение при зимни условия на водачите на моторни превозни средства

Кампания Зима 2021

И тази година през първата десетдневка на ноември ще има засилени проверки на велосипедисти и водачи на ППС с животинска тяга. През втората ще се обърне внимание на пешеходците, които през зимния период са особено уязвими. Освен да пресичат само на определените за това места, които в повечето случаи са и осветени, апелът към тях е в тъмната част на денонощието да носят по-светли дрехи или такива със светлоотразителни елементи. Никога да не забравят, че техните зрителни възприятия не са същите като на водачите на МПС, които възприемат случващото се зад стъклата на своите автомобили. В третата десетдневка ще се засилят проверките на водачите на МПС и ще се следи автомобилите да са оборудвани с гуми, предназначени за зимни условия или такива с дълбочина на грайфера не по-малка от 4 мм, изправност на осветителната и стъклопочистващата системи.

Освен на автомобилите си, е важно хората да обърнат внимание и на аптечката в него, както и да си припомнят основните правила по оказване на първа медицинска помощ на пострадал, напомниха от БЧК.

Акцията се провежда в продължение на 27 години по инициатива на Съюза на българските автомобилисти в партньорство с МВР - ГДНП, отдел „Пътна полиция“, и Българския червен кръст. През последните години в партньорството се присъединиха Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

c