Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Николай Тодоров от Ателие 13: Щастливи сме, че ни приемат като посланици на културата в Добрич

Добричките художници от Ателие 13 са носители на колективната награда „Добрич“ в областта на културата и науката за 2021 година.  Наградата се връчва за успешно участие в различни международни, национални и регионални художествени проекти на членовете на сдружението и по повод 30 години от създаването му като едно от първите свободни творчески сдружения в Добрич. Отличието ще бъде връчено на 1 ноември – Деня на народните будители.

Ателие 13 е създадено през 1991 година. „Тогава бяхме 13 художници, откъдето идва и името на нашето творческо сдружение. А сега сме само седем - Христо Кралев е председател, Георги Атанасов, Георги Събев, Димитър Костадинов, Христо Константинов, Венета Ганчева и аз. Цветан Манев и Никола Даскалов вече не са между нас, Гинка Димова и Валерий Пощаров пък не живеят в Добрич. В онези години в групата ме покани Пощаров, който тогава беше директор на Художествената галерия. Обединихме се с цел да работим, да обменяме творчески идеи, да показваме творбите си и да правим изложби“, спомня си художникът Николай Тодоров.

За 30 години Ателие 13 е осъществило над 70 изложби, много от които в Добрич, в различни градове на страната – Силистра, Шумен, Пловдив, София, Русе, както и в чужбина - Хърватия, Словакия, Румъния.

Последната изложба на сдружението бе открита в Добрич през ноември 2019 година. Тогава в експозиционните пространства на Галерията творците представиха своите търсения в различни жанрове – живопис, графика, скулптура, дървопластика.

„Щастливи сме за наградата. Радваме се, че получаваме такова признание. Радваме се, че хората ни познават и ни приемат като посланици на добричката култура“, казва Николай Тодоров.

Творците общуват помежду си и обсъждат следващите си изяви, но напоследък правят това основно по телефона. Времето сега е твърде необичайно за всички.

„Художникът е човек, който се затваря в едно пространство, наречено ателие, и работи. Имаме нужда от творческо усамотение, от моменти, в които може да получиш вдъхновение. И да работиш. Да осъществиш идеите си чрез това, което правиш. Сегашната пандемична обстановка не пречи на творческия процес. Друг е въпросът, когато си готов с картините и трябва да ги покажеш в изложба, защото този е техният смисъл. Но тогава вече мерките пречат. Затварят се галерии, искат сертификати. Това пречи на художника за изложи труда си, да общува с публиката, което е много важно за нас“, посочва художникът.

През октомври 2020 година Ателие 13 е имало планирана изложба в Разград. Художниците отказват  – поискали от тях само да подредят творбите си, без откриване, без досег с публиката, без общуване с почитателите на изкуството.

Продават ли се произведения на изкуството в това затворено време, когато хората изпитват трудности? „Не е лесно, а колкото по-високо изкуство е, става още по-трудно. Кръгът на купувачите намалява, пандемията повлия и на това. Сега се правят предимно онлайн търгове, всичко друго е застинало“, казва Николай. 

Ателие 13 не е имало обща изложба от 2019 година, но всеки от художниците намира начини да покаже творбите си. През април т.г. Николай Тодоров направи голяма изложба във Варна, Георги Атанасов изложи графики в Балчик.  

Всички знаем, че първото нещо, което се вижда, щом се отворят вратите на един град, това е духовната му култура. Тя е и тази, която остава и създава дълбоката традиция и памет.

Христо Кралев

c