Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

71-годишен отново вижда света с помощта на фондация „Милостиво сърце"от Добрич

71-годишният Тошко от село край Добрич, един от обитателите на Центъра за временно настаняване, или по-известен като Приюта за мъже, отново вижда света край себе си благодарение на операция за катаракта на едното око. Това съобщи за Про Нюз Добрич Александър Иванов – председател на Фондация „Милостиво сърце”, към която е социалното заведение. Операцията е извършена с подкрепата на Фондацията.

Тошко постъпва в Приюта преди малко повече от месец след молба от съседи да му бъде помогнато. Той остава самотен след като жената, която се грижи за него, почива. 71-годишният мъж е с катаракта на двете очи, практически сляп, има проблем и със слуха.

Операцията на катаракта на лявото око е извършена миналата седмица от д-р Илияна Ананиева в ДКЦ-I. Иванов обясни, че шансовете да е сполучлива са били 50 на 50, тъй като т. нар. перде е било много дебело. Медицинската манипулация е платена от здравната каса, а лещата, която е поставена, е закупена от Фондация „Милостиво сърце” за 635 лева.

На следващия ден след операцията Тошко посещава лечебното заведение, за да му бъде направен преглед. Още като му свалят превръзката той възкликва на висок глас: „Хора, виждам ви! Виждам ви!”. „Беше много вълнуващ момент. На мен като че ли ми заседна нещо на гърлото, а медицинската сестра се просълзи”, сподели Александър Иванов.

Той разказа, че Тошко вече активно се включва в живота на Приюта. Досега се е налагало да му поставят храната пред него и да се храни с опипване, да го придружават до баня, тоалетна. 71-годишният мъж сега бели картофи, мете в двора, каза председателят на Фондация „Милостиво сърце”. В момента организацията работи за трайно решаване на проблема на възрастния мъж – да бъде настанен в дом за стари хора, както и да бъдат набрани средства за закупуване на слухов апарат.

c