Общество

31 октомври – Световен ден на спестовността

На 31 октомври се отбелязва Световният ден на спестовността. Денят се чества от 1924 година насам. Тогава в Милано е основан и Световният институт на спестовните банки, в който сега членуват 104 влогонабирателни институции от 89 страни, сред които е и България. Институтът периодично провежда и световни конгреси на спестовните банки, в които участва и Банка ДСК.

Този ден е посветен не само спестяването на пари, както е според замисъла на създателите му, но и спестяване в широкия смисъл на думата – да се спести време, усилия, грижливо отношение към вещите и други подобни неща.

През 1989 г. Международният ден на спестовността е официално записан в директива на Организацията на обединените нации. Днес денят е позабравен, вероятно защото съвпада с Хелоуин.

Идеята на Международния ден на спестовността е по целия свят на 31 октомври всички банки да са отворени, за да могат хората да внасят спестяванията си в своите сметки.

Спестяването е доход, който не е изхарчен или това е начин за отложено потребление. Методите за спестяване включват заделяне на парите настрана, например, депозитна сметка, пенсионна сметка, инвестиционен фонд, или като парични средства. Спестяването също така включва намаляване на повтарящитe се разходи.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *