Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Християна Дънкова от Добрич представя България на "Voice of Turan" в Казахстан

Певицата от Добрич Християна Дънкова ще участва в тазгодишното издание на телевизионния конкурс "Voice of Turan" в Казахстан, който се провежда днес и утре, 30 и 31 октомври. Тя ще представи „Една тъжна балада“, песен-емблема за казахстанския народ, разказваща за святата майчина любов. Гласовитата добричлийка преподава пеене и пиано в София. Участието й е по покана на Доно Цветков, с когото лятото журирахме на конкурса за млади изпълнители „Морско конче“ във Варна, където се запознали лично.

Поканата идва от него, тъй като той е работил дълги години с продуцентите на "Voice of Turan".

Идеята на този конкурс е да звучат емблематични казахстански песни, но с нови аранжименти и в нов прочит. Християна е подготвила и записала песента "Ана туралы баллада", също и видеоклип, който ще се излъчи в националната телевизия в Казахстан. Условието е било първият куплет да се изпее на родния език на всеки един от участниците, а след това интерпретацията да е на казахстански.

„Казахстанският език ми се стори почти невъзможен за пеене (смее се). Той е интересна смесица между турски, иврит, руски… Много, много интересна комбинация. Аз се подготвих сама. Намерих транскрипции на текста в Интернет. След като пратих първия демо запис на продуцентите, те казаха, че моето произношение е много добро. Естествено, имаше думи, по които трябваше да поработя, но мисля, че като за човек, който за първи път се среща с този език, се справих прилично“, сподели Християна в интервю за предаването „Джем сешън“ на БНР.

Християна Дънкова е сред младите таланти, излезли от Студиото за поп-рок певци „Сарандев“ в Добрич, превзели музикалните сцени и спечелили награди в страната и в чужбина. Християна е родена през 1992 година. На 7 години постъпва в училището по изкуствата СУ „Св. Климент Охридски” и започва пътят й в музиката. Учи пиано и солфеж, а след няколко години става част от престижното и известно в цяла България Студио „Сарандев”.

В Европейския поп-рок конкурс „Сарандев“ Християна има през годините 4 първи места и още втора и трета награда. Печели първата си голяма награда, когато е на 14 години. Тогава председател журито е Нели Рангелова, която я кани на своя голям концерт в Зала 1 на НДК като един от гост-изпълнителите. Между тях се заражда приятелство и топла връзка.

Певицата от Добрич Християна Дънкова – за студио „Сарандев“, идолите и отдадеността на музиката

След завършването на средното образование Християна е приета в Националната Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров”, в специалност поп и джаз пеене, в класа на известния вокален педагог доц. Алис Боварян. Участва във всички студентски концерти, мюзикъли, много пъти е била и солистка на Биг Бенда на Българско национално радио. През 2013 година става вокалистка на етно-поп формацията „Lot Lorein”. През 2013 година Християна става част и от екипа на Камен Донев, като заедно с него участва в авторския му спектакъл „Възгледите на един учител за всеобщата просвета”.

През 2014-а Християна се явява на кастинг в „Гласът на България”. И четиримата членове на журито я искат в своите отбори, тя избира за ментор Миро. В предаването достигна до четвъртфинал. След края на формата тя продължава работата си с Миро, става част от неговия екип и заедно реализират няколко проекта.

През 2014 година Християна получава главна роля в Националния музикален театър „Стефан Македонски”, играе Сали Боулс в мюзикъла „Кабаре”, поставен от големия наш режисьор Бойко Илиев.

Християна преподава на ученици, тя е част от екипа на частното езиково училище ЕСПА. Преподава вече втора година в школа за артистично развитие на деца и млади таланти. В продължение на две години е концертирала с оркестър „Симфониета“ – Враца.

През 2015 г. Християна записва първата си песен – това е „Дошъл назаем” по музика и текст на друга добричлийка – Радостина Колева, и аранжимент на Дани Милев. Две години по-късно записва и втората си самостоятелна песен по музика, текст и аранжимент на един от най-нашумелите композитори за последните години в България – Светлин Къслев  a.k.a Starlight. Тя се казва „Игра“ и излезе малко по-късно – през 2019-а.

c