Култура Общество

Водосвет, тържествен ритуал и поднасяне на цветя за Деня на народните будители в град Добрич

На 1 ноември – Ден на народните будители, по традиция ще бъдат връчени годишните награди “Добрич”, в трите категории – за колективен принос към град Добрич, за индивидуален принос и за млад творец. Вече са ясни и носителите на отличието за 2021 година. Церемонията по награждаването им ще се проведе в Лапидаруима (пространството пред сградата на Общината).

Официалната програма за отбелязване Деня на народните будители в град Добрич включва:

  • 10:00 ч. – празничен водосвет и поднасяне на цветя на паметната плоча на първото взаимно училище
  • 11:00 ч. – Тържествена церемония за връчване на наградите “Добрич” за 2021 г.
  • през целия ден – поднасяне на цветя на паметници и на паметни плочи на народни будители, изградени и разположени на територията на град Добрич

До 1908 година, на 1 ноември (по стар стил) в България се е отбелязвал Денят на Рилския монах Свети Иоан (Иван) Рилски. Като Ден на народните будители, 1 ноември е отпразнуван за първи път в град Пловдив през 1909 година.

През 1922 година Народното събрание обявява този ден за празник на всички “заслужили българи”, както са се изразявали в началото на миналия век. В освободена от османско владичество България както интелигенцията, така и масовият човек съзнават подвига на възрожденските писатели и революционери, които създали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе борба за държавен суверенитет.

Много градове и села искат да отдадат заслужената признателност към народните будители не само като кръщават улици, читалища и училища на тяхно име. По тази причина Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение на България, през 1922 г. внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители.

Денят на народните будители възниква в трудното време на душевна разруха след Първата световна война. За българското общество е рухнал възрожденският идеал. За мнозина е ясна реалната заплаха от разпадане на националната ни ценностна система. В такъв момент, българите се вглеждат в делата на онези, които, в трудно време, с мощта на своята мисъл, са връщали равновесието и духовната стабилност на народа.

Далеч преди официалното обявяване на този празник със закон, българският народ почита своите будители и ги канонизира като светци в своята историческа памет. За първи път е честван в Пловдив през 1909 г., а от 1922 до 1945 г. е общонационален празник.

Забележителен е фактът, че първият закон на новоосвободената българска държава е законът за задължителното всеобщо начално образование и, че 9 години преди Освобождението на България през 1869 г. се създава книжовното дружество, което слага началото на Българската академия на науките.

На този ден България отдава своето признание на дейността на безброй народни будители, които създадоха Българското Възраждане. От 1945 година празникът е отменен и след дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника. Идеята за възстановяването му е на покойния вече Петър Константинов, председател на общонародно сдружение “Мати Болгария”

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.