Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Търсят име за роденото в Добруджа младо орле-пътешественик, което за първи път прелетя пътя до водопадите Виктория

Какво име бихте избрали за един малък пътешественик, който  пропътува за първи път пътя от България до грандиозните водопади Виктория в Зимбабве в края на лятото?

Птичката е от редкия и защитен вид – малък креслив орел, и се появи на бял свят през тази година, съобщиха от СИДП. Гнездото, в което се излюпи орлето, се намира в близост до добруджанското село Александрия, община Крушари. Още преди да се научи да лети малкото пернато се сдоби с предавател, който му беше поставен от експерти от Българското дружество за защита на птиците и сега всеки може да види къде се намира и да проследи пътя му.

През първите хладни дни, в края на лятото, малкият пътешественик се отправи на юг и в момента се намира в Националния парк „Хуанге“ на територията на Зимбабве. В африканската държава сега е лято, температурата на въздуха надхвърля 30 градуса, което помага на орлето да заякне след дългия полет, за да може през пролетта отново да се върне у дома. Благодарение на предавателя, всеки от нас може да следи в реално време какво се случва с орлето, докато лети над зелените гори на „Хуанге“:  https://eagleforests.org/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b8/.

Малкият креслив орел от село Александрия все още няма име. Според орнитолозите птицата е женска, но това ще се потвърди едва когато излязат резултатите от взетите проби. От екипа на проекта очакват предложения за интересно и оригинално име за орлето, което е най-големият пътешественик  от Североизточна България за годината. Ценната птичка премина границите на над десет държави и всички ние я очакваме с нетърпение, да се завърне през пролетта. Предложенията с име за орлето изпращайте на адрес: t.dimitrova@dpshumen.bg

c