Бизнес Водещи новини - дясно Общество

Очаква се сеитбената кампания в област Добрич да приключи до 5 ноември

313 000 декара са засети до момента с пшеница в област Добрич, съобщиха от Областната дирекция „Земеделие“. В региона традиционно площите със земеделската култура достигат 1,2 милиона декара.

„Сеитбената кампания върви изключително трескаво. Закъсняхме заради дъждовете, защото имаше една седмица с доста валежи и на места се натрупаха близо 70 л/кв.м. Това забави кампанията. В момента всички са по полето и сеят интензивно, по на две смени, за да се навакса. Колегите се опитват да използват последните хубави дни. Мисля, че до към 5 ноември есенната сеитба ще приключи официално“, коментира за Про Нюз Добрич Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

От площите с царевица за зърно – общо 939 280 дка, към момента са реколтирани 920 560 дка, при среден добив от 743 кг./дка. Остава да се ожъне малка част – 18 720 декара в общините Тервел, Крушари и Добричка.

„При царевицата жътвата е забавена в момента заради по-високата влага в растенията. Търговците търсят 15-15,5% максимум влага на семето, а тя в момента е 16-16,5%“, допълни Жекова.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *