Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Честваме Деня на бесарабските българи

Храм-паметник „Свето Преображение Господне“ в Болград

На 29 октомври се отбелязва Денят на бесарабските българи. За пръв път Денят се чества през 1938 година. Датата се свързва с освещаването на храм-паметника „Свето Преображение Господне“ в Болград, осветен на 29 октомври 1838 година, след около петгодишно строителство, като в изграждането му е вложен доброволният труд на 10 000 преселници от българските земи. След години прекъсване, честването е възстановено след 1989 година.

Празникът се отбелязва основно сред българите в Украйна и Молдова. Дружество „Родолюбие“ и Центърът на бесарабските българи в България организират събития в София. Центърът е организация за взаимопомощ и координация на бесарабските българи в България, основана през 2016 г.

Основните цели, които си е поставила организацията, са преодоляването на границите посредством духовно, културно и икономическо сближаване на българите от Украйна, Молдова и България, утвърждаване на националното самочувствие на бесарабските българи като неделима и равностойна част от българската нация и повишаване на знанието за бесарабските българи като част от културата, настоящето и бъдещето на България.

Бесарабски българи са българите, живеещи в областта Бесарабия, намираща се между реките Днестър (Одеска област) и Прут, разделена между днешна Молдова, днешна Украйна и днешна Румъния.

Общият брой на бесарабските българи в Република Молдова и Република Украйна по официални данни е около 230 000 души.

c