Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Протест: Ресторантьорите от Добрич поискаха равнопоставеност, безплатни тестове и подкрепа от държавата

Ресторантьори протестираха в Добрич срещу изискването за зелени сертификати в заведенията и настояха да им се даде възможност да работят. Недоволните се събраха пред РЗИ-Добрич, а след това в шествие стигнаха до областната администрация. Там те се срещнаха с Областния управител Васил Карапанчев.

Протестиращите в Добрич подкрепиха колегите си от различни градове в страната, които този следобед организираха шествия под наслов „Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!“.

„Исканията ни са свързани с последната заповед на министъра на здравеопазването, с части от която ние сме категорично несъгласни. Основно не сме доволни от начина на въвеждането на здравния сертификат. Той не е за България, тъй като тук само 20% от хората са ваксинирани. Ние сме обречени на фалит, нямаме клиенти, за които да работим“, заяви Георги Филипов, регионален координатор на Българската асоциация на заведенията.

Работещите в заведения настояват за пунктове, където да се правят безплатни тестове. Проблем за бранша са съботите и неделите – тогава хората няма къде да се тестват.

Другото искане е да бъде признат тестът за антитела. Според ресторантьорите мерките трябва да важат за всички, а не само за определени браншове и сфери. Те заявяват, че търпят рестрикции и в този му вид зеленият сертификат пречи на бизнеса и на хората.

„Искаме подкрепа от държавата. Институциите трябва да се съобразят, че ние търпим загуби и да ни подпомогнат. Има схеми, като 60/40 например, но те не работят. Може да бъдем подпомогнати и с парични компенсации, има и други варианти. Диалогът с държавата обаче не върви“, категоричен е Филипов.

С викове „Равенство!“, „Ние сме вече в локдаун!“, „Сертификати за всички!“, „Разрешете ни да работим!“, „Работа!“, „Къде са безплатните тестове?“ протестиращите поискаха да разговарят с някого от РЗИ, но това не се случи.

Шествието се придвижи до областната администрация, където при хората слезе Областният управител Васил Карапанчев. Той прие да придвижи всички въпроси и искания на браншовиците към Министерството на здравеопазването и държавните институции, за да има по-бързо отговори на въпросите и решение на проблемите. 

c