Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

МОН предлага 48 часа за избор между онлайн обучение или дневен Ковид филтър за колебаещите се родители на ученици

Възстановяването на присъствените занятия за учениците от I до IV клас там, където те са прекратени поради епидемичната вълна, ще бъде оповестено поне два дни предварително. С 48 часа ще разполагат родителите и учителите за да се подготвят.

Връщането в училище при толкова високи стойности на общата заболяемост ще стане при осигуряване на максимално безопасна среда – с безплатно тестване на учениците, които не са преболедували или ваксинирани (ако са над 12-годишна възраст), и ваксиниране, документ за преболедуване или безплатно тестване на техните учители. Тази система е успешно въведена в цяла Европа, съобщиха от Министерство на образованието.

Родителите ще имат избор – или да дадат съгласие тяхното дете да бъде тествано и да учи присъствено, или да остане вкъщи и да учи онлайн. Особено за малките ученици до IV клас присъственото обучение е ключово важно, категорични са от МОН.

Към този момент не може да се посочи точна дата, на която децата отново ще влязат присъствено в час. Преди това е необходимо здравните експерти да определят теста, който ще се прилага при децата, и той да бъде доставен в училищата.

От вида тест зависи организацията на самото тестване. Тя ще бъде разписана в заповед на министъра на образованието и науката. Работна група с експерти от Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и социалните партньори вече работи върху различни варианти за провеждане на процеса. Учителите и родителите ще бъдат запознати предварително с всички детайли.  

По данни на Министерството на здравеопазването досега са ваксинирани общо 38.65% от учителите, като при 2.31% от тях имунизационният цикъл не е завършен. През последната седмица се забелязва ръст на броя педагози с ваксина. Непосредствено преди въвеждането на „зеления сертификат“ в страната имунизираните с поне една доза преподаватели в училищата бяха 36,14%.

Ваксинираните ученици над 12-годишна възраст са 4.87%.

c