Бизнес Здраве Образование Общество

Ковид криза|Министър Денков: Няма как да пуснем учениците без тестове, ще имаме епидемиологични взривове!

Притиснати от пандемичната ситуация през последните седмици в страната, от Министерството на здравеопазването обявиха обществена поръчка за спешно закупуване на 400 000 бързи антигенни теста, предвидени за учениците от начален етап 1 – 4 клас. Според замисъла на експертите в служения екип на здравното министерство, те ще се правят два пъти седмично.  

“Не мога да кажа дата, без да е избран изпълнителят, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще правят тестовете. Това, което се появи в медиите, че от понеделник ще тръгнат децата – не е вярно. Опитваме се да влезем в другата седмица, но е напълно възможно да отидем до 8 ноември това е крайната дата, ако няма пълен локдаун.” Това заяви министърът да образованието акад. Николай Денков в студиото на Bulgaria ON AIR

Уверението към родителите е, че те ще имат достатъчно време – поне 48 часа, за да направят информиран избор дали да позволят на децата си да ходят на училище.

Защо все още няма проведена никаква информационна кампания

“Очакваме тестовете да бъдат един от два вида – или тези, в които с тампонче от устата детето само се тества, или от другите, в които детето се изплюва в кесийка и след това с пипетка се слага съдържанието в теста. И двата типа се използват в чужбина, разликите са в това кой взима пробата и затова изчакваме. Ако започнем да обясняваме и за двата, хората ще се объркат.”

Осигурени са бързи тестове за всички ученици от 1 до 4 клас, но задължителното тестване ще започне там, където е спряно присъственото обучение заради високата заболяемост – София и Пловдив.

Образователният министър увери, че “зелен” сертификат ще се изисква по същество от учителите, но тестовете за тях ще са безплатни.

“Два са принципите, които спазваме: Първият е, че за 1 до 4 клас присъственото обучение е много по-добро от онлайн обучението. Нашият фокус е да осигурим тази безопасна среда, в която родителите да се чувстват спокойни, че децата могат да влязат в клас. Вторият принцип е, че това трябва да става доброволно. Не искаме да стресираме родителите.”

По думите на акад. Денков от МОН обмислят варианти за комбиниране на присъствено и онлайн обучение с две групи ученици.

“Една от възможностите е синхронното, или хибридно обучение. Слага се подходяща техника в класната стая, но тогава детето вкъщи е по-пасивно и затова тогава трябва да има човек до него. Друга възможност е учителите след учебните часове да му обърнат внимание, но за по-кратко време. Но присъственото обучение е истинското обучение и нашият фокус е да го осигурим.”

Министерството на образованието ще използва всички налични информационни канали, за да обясни на родителите как ще се тестват децата.

“Ще се опитаме да има запис по обществените телевизии, където да се вижда ясно как става. Всеки един родител да има възможност да види и да прочете. В момента не ги използваме, защото все още не е ясен какъв ще бъде продуктът.”

“Тестовете са сертифицирани продукти, минали са EMA, регистрирани са в ИАЛ. Такива тестове се използват в много среди, от там нататък е избор на родителите. Няма как да пуснем децата без тестове в училищата, защото ще имаме епидемиологични взривове на места.”

Акад. Николай Денков призова учителите да се ваксинират:

“Забравете тези страхове, те са неоснователни. Дори да имате хронични заболявания, ваксините се препоръчват, защото при хроничните заболявания Ковид-19 протича тежко.”

снимка – кадър Bulgaria ON AIR

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *