Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Убийството на германеца в Соколово е под специален надзор от апелативен прокурор

Апелативната прокуратура във Варна, по предложение на наблюдаващ прокурор от Окръжна прокуратура - Добрич, взе на специален надзор досъдебното производство, образувано във връзка с умишленото убийство на гражданин на Федерална Република Германия, извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с користна цел от двама негови сънародници, съобщават от държавното обвинение.

Тъй като разследването се характеризира с фактическа и правна сложност, както и с обществена значимост, по реда на специалния надзор, определеният надзорен прокурор от Апелативна прокуратура – Варна ще осъществява методическа и организационна помощ при воденето му. Целта ще бъде срочното и качественото изпълнение на действията по доказване и документиране на всички факти и обстоятелства по случая.

Престъплението е извършено в село Соколово на 20 октомври 2021 година. Първоначално досъдебното производство е започнато за престъпление по чл. 142, ал. 1 от НК във връзка с получен сигнал от гражданка на Федерална Република Германия, постоянно пребиваваща в България и живуща в селото, за това, че съпругът й – мъж на 59 години, също немски гражданин, постоянно пребиваващ в Р. България, бил отвлечен. Тя дори получила ултимативно писмо с искане за паричен откуп в размер на 100 000 лева, който да бъде събран в следващите 48 часа. Бележката била придружена от биологичен материал и пръстен, принадлежащ на отвлеченото лице.

В резултат на следствените действия, за броени часове е разкрито, че се касае за извършено друго умишлено престъпление спрямо 59-годишния съпруг на жената – убийство.

Двама мъже – Р.К. (59 г.) и Т.К. (23 г.), баща и син, също граждани на ФР Германия, са установени като извършители на тежкото деяние. Спрямо тях е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

c