Здраве Образование Общество

С допълнителни 40 учебни часа компенсират децата в предучилищна възраст, заради периода на онлайн обучение

снимка: storyblocks.com

Двойно повече ще трае допълнителното обучение в неучебно време за децата в предучилищна възраст. Конкретната продължителност ще се съобразява с потребностите на отделното дете по преценка на учителите в детската градина. Това регламентира промяна на Наредбата за приобщаващото образование, приета от Министерския съвет, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Предвидената допълнителна работа с децата ще бъде организирана в рамките на до 40 астрономически часа. Увеличението се налага основно заради пропуски по време на обучението в електронна среда.

Допълнителните занятия трябва да се провеждат индивидуално или в групи от максимум десет деца и да бъдат, доколкото е възможно, присъствено при спазването на предписаните противоепидемични мерки, без да се допуска струпване на деца и учители. Целта е да се осигури възможност на децата да усвоят и да усъвършенстват уменията си за общуване на български език. По този начин ще се предотврати възникването на затруднения, които често са причина за отпадането от образователната система на децата, за които българският език не е майчин.

Промяната ще даде възможност на учителите да планират продължителността на тази дейност в съответствие с потребностите на отделното дете от допълнително обучение по български език през неучебното време, поясняват от МОН.

източник: БТА.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.