Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Ресторантьори излизат на протест в Добрич заради зеления сертификат

Ресторантьори и собственици на заведения в Добрич ще излязат утре на протест за оцеляването на бранша, съобщи за Про Нюз Добрич Димитър Димитров – председател на регионалната Асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. По думите му, ограниченията, наложени на този бизнес са непосилни.

Заведения в Добрич не издържат, обмислят съкращения и протести

Заради изискването за зелени сертификати заведенията са празни. „В момента в Добрич не работят около 10 заведения, те са затворили и нямат намерение да отварят, тъй като според колегите няма смисъл“, казва Димитров. 86 заведения в града са членове на Асоциацията. По думите на Димитров повечето работят, но вероятно няма да издържат дълго. Той даде пример с ресторант с 11 души персонал, в който за цял един ден влезли четирима клиенти. Огромните сметки за ток също карали хората от бранша да затварят обектите си.

Половината от малкото клиенти, които влизали в заведенията, показвали сертификат за ваксиниране, а другите - тестове. 3-4 заведения са направили опити да пуснат куверти за новогодишните празници, но в момента интересът е нулев.

На протеста в Добрич се очакват няколкостотин души.

В много градове в страната за утре се планират протести заради искането за зелени сертификати. Браншът настоява за безплатни тестове и за държавна подкрепа. По данни на браншовите организации над 80% е спадът на оборотите в заведенията в първите дни след въвеждането на зеления сертификат.

c