Бизнес Водещи новини - дясно Здраве Образование Общество

Инвестират 13 млн. лв. в 1,6 млн. слюнчени теста за най-малките ученици

По бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. днес (27.10) са били одобрени допълнителни разходи в размер на 13 000 000 лв.,, за закупуване на неинвазивни бързи антигенни тестове, подходящи за изследване на деца, при които се използва слюнка, вместо назофаренгиален секрет за откриване на SARS-Co V-2.
От правителствената пресслужба информират, че препоръката за скрининг на децата в училищата е включена в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка. Там е посочено също така, че при осигурени безплатни тестове и съгласие най-малко на 90% от родителите в конкретното училище, децата ще бъдат изследвани поне веднъж седмично.

Регулярното тестване (2-3 пъти седмично) на ученици в условията на епидемично разпространение на COVID-19 е широко разпространена практика в редица европейски и други държави, с което се цели да не допускат асимптомни и пресимптомни носители на новия коронавирус в училищна среда и да се гарантира безопасно и присъствено обучение.

Според препоръките на експертите в служебния кабинет се предвижда да бъде провеждано изследване на учениците от начален курс на обучение преди началото на учебните часове.

С одобрените 13 000 000 лв., ще се закупят около 1 600 000 бързи антигенни теста, което ще позволи тестване на децата от началния курс на образование ( т I до IV клас) два пъти седмично, в рамките на един месец.

“При сегашните високи стойности на заболеваемост зеленият сертификат и редовното тестване са единственият начин да се учи присъствено без риск за здравето и живота. Ако искаме децата да са в клас, учителите трябва да изберат един от трите варианта – ваксина, документ за преболедуване или тест два пъти в седмицата. Тази система успешно е въведена в цяла Европа.” Такава позиция заяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

“Дали децата ще учат присъствено от следващата седмица зависи и от съгласието на родителите им те да бъдат тествани безплатно със слюнчени тестове, както и от готовността на учителите да направят избор между ваксиниране, документ за преболедуване или безплатно тестване два пъти в седмицата. Правим всичко възможно да създадем организация тестването да започне веднага, щом има налични тестове за ученици. Събираме информация за готовността на училищата да обезпечат присъственото обучение при новите условия – със задължително тестване на учениците и с преподаватели със зелен сертификат или тестване.”

Децата с документ за преболедуване или ваксинация няма да бъдат тествани, припомни още министърът.

Според официалните данни на Министерството на здравеопазването над 37% от учителите вече са ваксинирани, а други 10% от тях успешно са преболедували COVID-19.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *