Водещи новини - дясно Здраве Образование Общество

Нов ден, нова мисъл: Ковид филтър в училищата само за неваксинираните ученици

Учениците, преболедували COVID-19 и тези, които са с поставена ваксина, няма да се тестват на входа на училищата при възстановяването на присъственото обучение. Това ново изискване обяви денс по БНТ служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

Той уточни, че по данни на МОНоколо 4% от големите ученици вече са имунизирани срещу коронавирус.

Очаква се децата от пети до седми клас да се върнат в клас след две седмици – след като стане ясно какви са резултатите от въвеждането на масово тестване при най-малките.

“От месеци се борим с ирационални, необосновани страхове на хората – един от тях е тестовете на децата, трябваше да се съобразяваме с тази съпротива, но сега изборът е или да се тестват и да ходят на училище, или да учат от вкъщи.”

Проф. Денков обясни, че тестовете не са въведени от началото на учебната година, защото е щяло да има бунт, както и че тогава е нямало достатъчно аргументи, за да убедят родителите, докато сега има – заболяваемостта е значително по-сериозна.

Предложиха филтър за нормалност и Ковид хигиена в БГ училищата

Образователният министър съобщи, че поръчката за тестовете ще се направи днес.

“Не ни интересува коя ще бъде фирмата. Със сигурност ще поръчаме единият тип тест, днес следобед ще се видим със социалните партньори и ще решим дали и втория. Със сигурност ще имаме достатъчно за 1 месец и ако потръгнат нещата добре, ще продължим и с 5-7 клас и ще поръчаме повече.”

Критична граница – ниво заболяемост от 100 на 100 000 души

Министър Денков коментира, че масовото тестване ще продължи докато броят на заразените не спадне до под 100 на 100 000 души.

13-те милиона лева, необходими за начало на тестването, вече са подсигурени. Парите ще стигнат за безплатни тестове за поне месец напред.

Днес следобяд ще бъде решено какъв точно тип щадящ тест да се закупи – дали и от двата вида, използвани експериментално в някои училища у нас, или да бъде избран само един от тях.

На отраслов съвет ще бъде обсъдено и как точно да се случва тестването в училище. Най-вероятно това ще става през първия учебен час в понеделник и в четвъртък като тестването ще се извършва под контрола на учителите. При най-малките ученици учителят ще има нужда от помощта на още един-двама възрастни.

Въпреки масовото тестване, задължителното носене на маска в училище остава докато не спадне заболеваемостта, заяви още министър Николай Денков.

В отговор на критиките, че масовото тестване в училищата е закъсняло, Денков обясни, че в началото на учебната година властите срещнали сериозен отпор от страна на родители при запитвания за въвеждането на подобна практика. Сега обаче епидемичната ситуация е такава, че масовото изследване за COVID-19 е единствената алтернатива на онлайн обучението, коментира той.

Днес служебният министър на образованието и науката ще проведе среща с ректори на университети, на която ще ги призове да отворят за присъствено обучение висшите училища, но срещу представянето на зелен сертификат.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.