Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Предстои втори опит за изтеглянето на кораба „Вера Су“

Концентрацията на азотни съединения са три пъти над тренда, наблюдаван в района преди седмица.

Анализирани са резултатите от изпитване на водните проби, взети от брегови пункт на 60 метра южно от заседналия кораб “Vera Su” и от пункт непосредствено до носа на кораба, съобщават от МОСВ. Пробите са взети на 20 и 21 октомври.

Анализът на данните показва почти двойно понижение на стойностите на наблюдаваните показатели в двата пункта спрямо предходните, което може да се обясни с промяна в посоката на теченията и вятъра. Все пак измерените концентрации на азот амониев, азот нитратен и азот нитритен са три пъти над тренда, наблюдаван в района преди седмица.

Екипите на МОСВ продължават всекидневно да следят на място състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб „Vera Su“ с цел проследяване на операцията по претоварване на кораба.

След неблагоприятните метеорологични условия вчера, днес "Морска администрация" възобновява дейностите по изтеглянето на заседналия кораб край Камен бряг, съобщава БНТ.

За днес е предвидено да бъдат прехвърлени последните 700 кубика от азотния тор. Самото изтегляне се предвижда за утре, но има вероятност днес, когато бъде изцяло разтоварен, корабът да олекне и сам да се слезе от скалата.

Ако това стане, на място за всеки случай чака влекач, който да провлачи плавателния съд до пристанище Варна. Пътят на "Вера Су" дотам ще трае около 18 часа.

Днес ще бъде направен и пореден водолазен оглед, за да се разбере какво е състоянието на носовата част и, съответно, как да продължи спасителната акция утре.

c