Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Утре Добрич се прощава с фотографа Михаил Филев, починал от Covid

Утре, 25 октомври, ще се състои погребението на майстора на художествената фотография от Добрич Михаил Филев, съобщиха за Про Нюз Добрич негови приятели. Всички, които искат да го изпратят в последния му път ще потеглят с коли в 11,15 часа от траурната зала на „Харон“ към гробищния парк.

Михаил Филев е роден в Добрич през 1944 година, учил е и е работил в Добрич. Дълги години е бил военнослужещ на летището, в  аерофотографската служба. Занимаваше се с художествена фотография, правил е самостоятелни изложби. 25 години Михаил Филев е работил на летището като военнослужещ в аерофотографската служба. „Всички самолети имаха камери. Снимаха се дадени обекти, сваляха се филмите, обработваха се, снимките се копираха и се правеха фотографски схеми, на които се разчиташе къде какво има. МИГ 25 имаха страхотни камери“, обясняваше Филев. Той е бил и фото кореспондент на в. „Българска армия“, списание „Сержант“ и други издания.

Михаил Филев издирва и споделя в мрежата изгубената памет на Добрич

Голяма самостоятелна фотографска изложба прави 1983 година в галерията, която беше до входа на парка. Правил е изложби в Благоевград, София, Варна, бил е член на националния Клуб на фотодейците, а със свои колеги в Добрич направили местна група за художествена фотография.  Вдъхновяваха го пейзажите.

В социалните мрежи споделяше снимки с носталгия и оживели спомени отпреди десетилетия за несъществуващи вече места и отминали събития. Както и прекрасни снимки от днешния облик на Добрич.

Ковид отне живота на талантливия фотограф, който успяваше във всичко да открие красота.

Светлина по пътя му!

c