Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Предлагат щадящи тестове тип близалка за децата, за да ги върнат в училище

До 10 дни могат да се осигурят щадящи тестове - тип близалка, за децата и ако родителите им са съгласни да се тестват, децата ще могат да се върнат в училище. Около тази теза се обединиха министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров и министърът на образованието и науката проф. Николай Денков по време на среща при президента Румен Радев. Срещата е по повод разпространението на COVID-19 и на нея присъстват вицепрезидентът Илияна Йотова и министри от служебното правителство. Ако се осигурят пари от Министерството на финансите, до 10 дни това може да влезе в сила и да се върнат децата в клас, увери министър Кацаров.
Докато съм здравен министър няма да позволя да се бърка в носа на децата, има тестове тип близалка, които всяко дете би могло да си направи. Ако родителите са съгласни на такъв подход, това може да осигури безопасна среда в училищата, допълни той. По думите му, ако при тестването се установи положителен резултат на дете, то няма да влиза в клас и няма да се налага цялата паралелка да се поставя под карантина. За учителите също тряба да е гаранитрано, че те самите няма да са носители на вируса.
От 15 септември до 10 октомври броят на учителите под карантина се увеличи три пъти, а на децата под карантина - пет пъти, посочи проф.Денков. По думите му към момента има 12 хиляди ученици и 2 хиляди деца от детските градини, поставени под карантин. Около 15 септември само 6 на сто от болните бяха във възрастовата група 0-19 год, а сега в тази група са около 10-12 на сто, което показва, че заради високата концентрация на децата в училище има възможност за предаване на заразата между тях. Министър Денков посочи, че новите мерки бяха наложени бързо и хората не са били подготвени. Носим вина за това, но решението е правилно, подчерта той.
За нагласите на родителите за подобен тип тестване на децата проф. Денков изрази надежда, че разумът ще наделее и болшинството от родителите ще приемат тази форма за влизане на децата в клас. Такъв тип тестване широко се използва в Европа, безопасно е и очаквам, че това може да се реализира, каза още той.

c