Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Параолимпийката от Добрич Милена Тодорова прекрати спортната си дейност

Параолимпийката от Добрич Милена Тодорова сложи край на спортната си дейност. Последното състезание, в което тя участва, беше Държавно първенство по спортна стрелба в град Пловдив.

От състезанието спортен клуб „Фаворит 2013“ спечели златен медал при жените в лицето на Милена Тодорова и отборна купа за второ място, благодарение на Милена Тодорова, Олег Темелков и Петър Янков.

С това състезание Милена Тодорова слага край на спортната си дейност. На церемонията по награждаване беше удостоена с плакет на Българска параолимпийска федерация за цялостния и принос в спортната стрелба.

Милена Тодорова от Добрич приключи участието си на Параолимпиадата в Токио, отказва се от спорта

Припомняме, че състезателката по спортна стрелба от Добрич Милена Тодорова се класира на 29-о място във втората си дисциплина на Параолимпиадата в Токио – R5 10 м. въздушна пушка /легнал/.  Резултатът й е 629.8 точки. По-добро остава класирането й преди два дни в другата дисциплина – R4 /прав/, където тя е на 15-то място с резултат 626.5 тoчки.

Милена Тодорова започва да се състезава през 2007 година, а от 2010 година участва в международни състезания. Има два бронзови медала – от Световна купа в Анталия, Турция през 2013 година и Гранд При в Полша през 2018 година. Участва в Параолимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година – тя спечели първа квота за България по спортна стрелба за хора със специфични потребности в цялата история на Параолимпийските игри. В Рио Милена се класира на 13-о място.

Преди две години спортната и житейска съдба на Милена Тодорова бе разказана в книгата  „Духът е воля“, част от поредицата  „Личностна енциклопедия“  на авторката Радка Димитрова. Творбата събра 88 истории за хора със специални потребности.

c