Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

На 24 октомври се отбелязва Световният ден за борба с детския паралич

24 октомври е Световният ден за борба с полиомиелита /детски паралич/. Голяма заслуга в тази борба има Ротари - организацията, която през 1979 година стартира масови имунизации срещу това осакатяващо заболяване. През 1985 се поставя началото на глобалната инициатива ПолиоПлюс. Това е първият случай в историята на човечеството на обществена инициатива с глобален обхват и подкрепа за решаване на световен здравен проблем. 

През 1988 година Ротари Интернешънъл е в основата на създаването на глобалната инициатива за изкореняване на полиомиелита Енд Полио, към която се приобщават Световната здравна организация, УНИЦЕФ, Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, правителствени агенции и корпорации.

От 350 000 случая годишно през 1988, през 2017 случаите на полиомиелит в трите ендемични страни - Нигерия, Афганистан и Пакистан, са сведени до 17.

Полиомиелитът, наричан също детски паралич, е остро вирусно инфекциозно заболяване при хората, предавано по фекално-орален път. Източници на заразата са болни хора и вирусоносителите. Характеризира се с възпалителни изменения на сивото вещество на гръбначния мозък, вяли атрофични парализи, тежко протичане и висока смъртност. Причинява се от полиомиелитни вируси от род Enterovirus. Засягат се предимно деца на възраст 1 до 5 години.

До 1954 г., когато започва имунизацията срещу това заболяване, полиомиелитът е бил широко разпространен. Проявявал се с големи епидемии. След въвеждането на живата полиомиелитна ваксина заболеваемостта е понижена рязко. Днес се наблюдават единични спорадични случаи и много рядко епидемични избухвания. Световната здравна организация обявява, че борбата с полиомиелита се намира в последния етап преди ликвидирането му. През 1994 г. Западното полукълбо е обявено за свободно от заболяването.

c