Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Днес е Международният ден на Обединените нации

На 24 октомври се отбелязва Международният ден на Обединените нации. Датата е обявена през 1947 година от Общото събрание на Организацията на Обединените нации във връзка с годишнината от влизането в сила на Хартата на Организацията на ООН. Денят трябва да бъде „посветен за разясняване и популяризиране сред народите на света на целите и постиженията на Организацията на Обединените нации и за печелене на тяхната подкрепа“ за нейната работа.

През 1971 година Общото събрание на ООН прие резолюция, с която обяви деня на Обединените нации като международен празник и препоръча той да се чества като официален (национален) празник от всички държави членки.

Организацията на обединените нации е създадена от желанието за гарантиране на световния мир. Тя се появява след един от най-големите военни конфликти в историята на човечеството и цели да избегне бъдещи сблъсъци чрез разрешаването им по мирен път. Едновременно с това ООН трябва да развива приятелски отношения между държавите, основани на зачитане принципа на равноправието и самоопределението на народите и да осъществява сътрудничество при разрешаване на международните икономически, социални, културни и хуманитарни проблеми. Идеята е организацията да служи като център за съгласуване на действията на държавите за постигането на тези общи цели.

Народна република България е приета за пълноправен член на ООН на 14 декември 1955 г., едновременно с Албания, Унгария, Румъния, Австрия, Йордания, Ирландия, Испания, Италия, Камбоджа, Лаос, Либия, Непал, Португалия, Финландия и Цейлон.Област за прикачени файлове

c