Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Мая Димитрова, БСП-Добрич: Ваксинирането е личен избор

Всеки има право на личен избор и никой не бива да ограничава правата му и да го дискриминира. Пред закона всички сме равни, заяви пред Про Нюз Добрич Мая Димитрова - председател на Общинския съвет на социалистите и водач на листата на БСП в област Добрич с №33

Според Вас адекватна мярка в този момент ли е заповедта на здравния министър, с която се въвежда изискването за „зелен сертификат“ и се налагат много ограниченията? Няма ли това да доведе до още по-сериозни проблеми за бизнеса и за хората?

Ваксината е личен избор и никой не може да ограничава конституционните ни права. За да се приложат такива драстични мерки, да се изисква „зелен сертификат“, е необходимо да има много голям процент ваксинирани, а в България, за съжаление, този процент е твърде малък. И това, че, примерно, в последния ден са ваксинирани 24 000 души, не означава нищо.

Към настоящия момент това не е адекватна мярка, тъй като проблемът с Covid-19 заболяванията не е от вчера. Преди въвеждането на изискване за „зелен сертификат“, трябваше да се даде много по-голям гратисен период. Защото отлагане с четири дни и то след като хората започнаха да протестират, съвсем не е достатъчно. Няма как за такъв период от време хората да могат да се снабдят с такива сертификати. Станахме свидетели на огромен хаос, който се създаде само за един ден след излизането на заповедта. Хората са притеснени за работните си места, но и за това, че не е възможно да извършат дори ежедневни дейности като пазаруването. Принудително започнаха да се редят на опашки за ваксиниране, за издаване на сертификати или на документ, че са преболедували Covid-19. Така че заповедта на министъра и наложените с нея мерки са неадекватни.

Какво беше пропуснато да се направи?

Всички бяха наясно, че ще има Делта вариант на вируса, четвърта Covid вълна. Но, за съжаление, нищо не беше направено. Трябваше да се използват летните месеци хората да се подготвят за това. Да са предупредени, че, примерно, от 1 октомври или 1 ноември ще се изисква такъв „зелен сертификат“. Вместо това министърът на здравеопазването издаде заповед, с която се опита в рамките на един ден едва ли не да ограничи много хора. Освен това, считам,  че заповедта е дискриминационна спрямо хората.

Ясно е, че времето за адекватен гратисен период е пропуснато. Какво според Вас трябва да се направи в тази ситуация?

Продължавам да смятам, че ваксинирането е въпрос на личен избор. Всеки трябва да вземе решение за себе си дали да се ваксинира или не. Разбирам хората, които са против ваксинирането, тъй като все още няма пълна яснота за действието на ваксините. Много е кратък срокът на изследванията на ваксините за Covid-19. Хората съвсем основателно се притесняват за живота си, защото не знаят какви биха били последващите реакции след ваксината. Още повече, че мнозина имат различни заболявания и се притесняват как ваксинирането ще им се отрази.

Пропусната бе и възможността за сериозна разяснителната кампания сред гражданите. Такава, която да ги убеди в ползите от ваксинирането. Да накара хората да повярват, че след като се ваксинират, дори и да се разболеят, ще преболедуват много по-леко. Освен това, поставянето на ваксините за Covid-19 според медицинските специалисти трябваше да се напарви преди настъпването на есента и разпространението на други вирусни заболявания. Но, за съжаление, откакто сме в ковид криза, останалите заболявания са на заден план.

Имате ли опасения, че тези мерки ще доведат до затваряне на бизнеси, както и до напускане на хора заради изискването за „зелен сертификат“? Защото това би означавало, че много хора ще останат без препитание.
Съвсем реално е да се случи, тъй като хората, които се страхуват да се ваксинират, предпочитат да останат без работа, но да не си поставят тази ваксина и да рискуват здравето си. Нещо, което в тези времена на постоянно увеличаващи се цени на електроенергия, на газ и на много други основни стоки, ще се превърне в сериозен социален проблем.

Каква е позицията на БСП? Преди дни Изпълнителното бюро на партията излезе с позиция по проблема и поиска оставката на здравния министър.

БСП поиска заповедта на здравния министър да бъде отменена, а мерките да се обсъдят отново внимателно отново. Позицията на Изпълнителното бюро на партията е, че министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава, и очакваме да подаде оставка. В позицията се посочва още, че „Ваксинирането е доброволен акт. Нека всеки, който желае, да го направи. Ваксината би помогнала да се ограничи разпространението на болестта и да спаси човешки живот. В същото време не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите. Въвеждането от служебния кабинет на "зелен сертификат" по този необмислен начин е неприемливо и неработещо. Тези мерки се прилагат в европейски държави, където висок процент от населението е ваксинирано, но е неприложимо за България.“

Подкрепяте ли протестиращите срещу въвеждането на „зеления сертификат“?

Да, подкрепям хората, които протестират, тъй като всеки има право на личен избор и никой не бива да ограничава правата му и да го дискриминира. Пред закона всички сме равни.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c