Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Директорът на РЗИ-Добрич разпореди увеличение на ковид леглата в болниците

Със Заповед № РД-01-120 от 21.10.2021 г. на директора на РЗИ Добрич се увеличава броят на леглата за лечение на пациенти с коронавирус в МБАЛ Добрич.

Към днешна дата болницата в областния център разполага вече с 55 легла в Ковид сектора към Инфекциозно отделбение и 6 легла за Ковид-пациенти в Отделението по анестезия и интензивно лечение, съобщават от Областния координационен щаб.

В МБАЛ Балчик са осигурени 12 легла за ковид пациенти, базирани към Отделението по вътрешни болести, 4 са леглата в ДПБ Карвуна, 5 легла има в Център за психично здраве „П. Станчев“ – Добрич.

Директорът на РЗИ разпорежда да се създаде организация от ръководствата на лечебните заведения за осигуряване с медицински персонал, както и МБАЛ Добрич да поддържа готовност да оказва помощ през периода на епидемична обстановка с осигуряване на над 50 % от легловия си капацитет за хоспитализация на пациенти с коронаинфекция.

В документа е разпоредено задължително по две легла за изолация да има в лечебните заведения за специализирана болнична помощ за рехабилитация в областта – в СБР „Тузлата“ и СБР „Медика Албена“.  

Днес са заети 48 от общо 55 легра за неусложнени пациенти с Ковид в МБАЛ Добрич, но няма нито едно свободно в реанимацията, където леглата са 6. В МБАЛ Балчик има 11 заети легла и само 1 свободно, в ЦПЗ – 1 заето (4 свободни), в ДПБ Карвуна - 2 заети (2 свободни).

c