Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Деница Сачева, ГЕРБ-Добрич: Служебното правителство създава хаос

„Вера Су“ се превърна в  емблема за потъващото управление на България, заяви пред Про Нюз Добрич Деница Сачева – областен координатор на ГЕРБ, водач на листата за народни представители в област Добрич с №32

Заповедта на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров с изискването за „зелен сертификат“ предизвика много сериозни брожения в страната. На много места, в различни сектори, възникват проблеми. Как ще коментирате тези последни мерки, предприети от служебното правителство?

Няма как тези мерки да не предизвикат напрежение, защото се въвеждат в момент, в който имаме едва 20% ваксинирани, а изведнъж трябва всички да пренаредим целия си живот, така че да живеем само със „зелен сертификат“. Още повече, че се въвеждат „от днес за днес“. В много градове бяха затворени училищата, но това се случи буквално за една нощ. За една нощ трябваше учителите да пренастроят програмата си за онлайн обучение, а родителите да мислят как ще отидат на следващия ден на работа. Това не е добро управление. Можеше да се подходи много по-разумно. Знаете, че нашето правителство успя да организира, благодарение и на личния авторитет на г-н Борисов в чужбина, богат набор от ваксини. На практика българските граждани са едни от малкото, които имат правото на пълен избор на всички ваксини. Това, което служебното правителство досега трябваше да направи, беше да обяснява какво се случва и защо е необходимо хората да се ваксинират. Има много митове и легенди по отношение на ваксините. Един  от най-разпространените е, че ваксините са създадени набързо и не са достатъчно добре тествани. Но това не е вярно, защото РНК ваксините са създадени още през 2008 година, а векторните ваксини – дори през 2003 г. И това не са първите коронавируси, които ние преживяваме. Във времето имаше SARS CoV-2, MERS-CoV и други вируси. Фармацевтичните компании започнаха много рано да работят за създаване на ваксини, които сега се пригодиха към новия причинител. Но на практика, голяма част от ваксините са тествани десетилетие преди да бъдат използвани днес. Въпросът обаче е, че експертното говорене напълно изчезна. Експертите вече не са по телевизионните екрани, част от тях бяха уволнени, унижени, изгонени. И в момента ние чуваме само политическо говорене по отношение на ваксините, което още повече обърква хората. Това, което трябваше да се направи още от август, беше да се каже, че ще се въведе „зелен сертификат“, да се даде достатъчно голям гратисен период от септември и октомври, така че хората да могат да реагират. А не, както сега се случва – от днес за утре. Лекарите не могат да влязат в болниците, учителите не могат да влязат в училище, социалните работници – в домовете за стари хора. Това не е управление на кризата, а създаване на хаос и пожарни мерки, които няма как да бъдат приети от обществото. Ако ние управлявахме, със сигурност в момента щяхме да сме много по-добре подготвени за есенно-зимния сезон.

Прогнозата Ви – до какво ще доведе това?

Това неминуемо води до хаос. Не само в столицата, но и в много други градове има протести. Защото хората не могат да спазят тези изисквания. Не беше даден достатъчен гратисен период, в който те да могат да получат „зелен сертификат“. Самият сайт, който издава цифровия  Covid сертификат на ЕС, се срина още първия ден. Няма как при такава дезорганизация нещата да се случат. Ставащото е „измиване на ръцете“. Бизнесът на практика не получава компенсации в момента, защото мярката 60/40 работи, но при спад на оборота с 40%, от друга страна мярката 75/0, за която бяха одобрени средства в актуализацията на бюджета, също няма как да работи, защото официално тези бизнеси не са затворени. На всички е разрешено да работят, но само с ваксинирани хора. Това обаче не е условие, за да можеш да ползваш помощта. Така че на практика ние се явяваме в един затворен кръг,  в който няма мерки, няма подготовка, няма достатъчно добра разяснителна кампания за ваксините сред обществото, а само се създават паника и смут. При всички положения тези мерки няма да бъдат приети от обществото и със сигурност ще има протести и заповедта ще трябва да претърпи известно изменение в следващите дни.

Какво показва като симптоматика за ситуацията в държавата случващото се със  заседналия кораб „Вера Су“ – бяхте сред първите, които отидоха на място?
Отидох там на шестия ден т.е. 6 поредни дни на „Вера Су“ нищо не се случваше. Нямаше някой, който да изисква обяснения от екипажа. „Гранична полиция“ не беше осъществила контакт с хората на място, за да разбере какво се случва. „Морска администрация“ не беше започнала действия. След посещението ни с активисти на ПП ГЕРБ там и вдигнатата шумотевица от политически характер, още на следващия ден министърът отиде на място, за да провери какво се случва. В същото време в Дания, където също заседна кораб с тор, той още на третия ден вече не беше там, а екипажът беше разпитан и нямаше никаква заплаха за чистотата на морето и екологията в района. Докато при нас, за съжаление, ситуацията с „Вера Су“ се превърна в  емблема за потъващото управление. Пак ще направя сравнение, че, ако това се беше случило във време, в което премиер беше Бойко Борисов, ситуацията щеше да се развие по съвсем друг начин. Още на втория ден тук щеше да има екип от хора от различни институции, които да работят. До броени дни корабът нямаше да е там. Контактите на бившия премиер с президента на Турция Ердоган щяха да помогнат за по-бързото решаване на тази криза. Но ние виждаме, че вече месец няма никакво решение.

Какви са Вашите очаквания за резултатите от изборите предвид появата на новите политически субекти, които дори вече дават заявка за участие в следващото управление в изпълнителната власт?

В момента се намираме в ситуация на сериозен хаос, в който хората отново търсят месията. Постоянно експериментират и намират нови решения. Но, за щастие, има много хора, които търсят сигурното, познатото и това, което вече е показало, че може да работи и да управлява особено в период на криза.

Отнасям се доста скептично към новите политически субекти. Ако говорим за „Продължаваме промяната“, на този етап публичното поведение на представителите на тази нова формация е такъв, сякаш законът не важи за тях. Не само по отношение на гражданството и подписаната декларация с невярно съдържание, но и относно много други дейности, които бяха извършени в Министерството на икономиката, смяната на ръководството на Българската банка за развитие. Скептично се отнасям и към грижата за държавния бюджет, когато говорим за назначенията на г-н Асен Василев. Защото ние многократно сме обръщали внимание за това, което се случи в НАП. Това, че директорът на НАП е продал своята компания в момент, в който той е знаел за ревизионния доклад. Всъщност той е продал своята компания, след като е получил ревизионния доклад, че тя дължи данъци. Продал я е на лице, което е малоимотно и  не е заплатило тези данъци. Самият г-н Василев не крие, че притежава офшорни компании т.е. той се опитва да скрие данъци. Хора, които имат подобен начин на поведение, трудно биха могли да убедят, че се грижат за доброто „здраве“ на държавния бюджет. Така че, колкото и емоция да има по отношение на тези нови политически субекти, толкова и хората проявяват разум и съумяват да отсеят зърното от плявата. Затова се надяваме, че на следващите избори ще имаме повече разумно гласуване, а хората ще се обърнат към това, което познават и е доказало своята компетентност и професионализъм във времето.

Социологическите проучвания са добри за политическа партия ГЕРБ. Това, което показват, специално за област  Добрич, е, че 54% от хората искат да има редовно правителство, дори и то да се сформира на базата на по-големи от досегашните компромиси.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c