Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Почина фотографът Михаил Филев, запечатал историята на Добрич

„Почина моят голям приятел и колега Михаил Филев. Човек влюбен във фотографията. Почивай в мир!“ – това написа във фейсбук видео операторът Емил Коларов.

Михаил Филев е кореняк добричлия. Той е роден тук през 1944 година, учил е и е работил в Добрич. Дълги години е бил военнослужещ на летището, в  аерофотографската служба. Занимаваше се с художествена фотография, правил е самостоятелни изложби.

25 години Михаил Филев е работил на летището като военнослужещ в аерофотографската служба. „Всички самолети имаха камери. Снимаха се дадени обекти, сваляха се филмите, обработваха се, снимките се копираха и се правеха фотографски схеми, на които се разчиташе къде какво има. МИГ 25 имаха страхотни камери“, обясняваше Филев. Той е бил и фото кореспондент на в. „Българска армия“, списание „Сержант“ и други издания.

Михаил Филев издирва и споделя в мрежата изгубената памет на Добрич

Голяма самостоятелна фотографска изложба прави 1983 година в галерията, която беше до входа на парка. Правил е изложби в Благоевград, София, Варна, бил е член на националния Клуб на фотодейците, а със свои колеги в Добрич направили местна група за художествена фотография.  Вдъхновяваха го пейзажите.

В социалните мрежи споделяше снимки с носталгия и оживели спомени отпреди десетилетия за несъществуващи вече места и отминали събития. Както и прекрасни снимки от днешния облик на Добрич.

Светла да е паметта му!

Екипът на Про Нюз Добрич поднася искрени съболезнования на семейството и приятелите му!   

c