Култура Общество

Изложбата за Адриана Будевска вече може да се види в сградата на областната администрация в Добрич

В навечерието на Деня на народните будители, във фоайето на Областната администрация в Добрич е представена изложбата на Регионален исторически музей – Добрич „Превъплътителката Адриана Будевска“. Тя е дело на музейни специалисти от Дом-паметник „Йордан Йовков“.

През месец декември се навършват 143 години от рождението на голямата българска драматична актриса. В експозицията е поставен акцент върху сценичните превъплъщения на Будевска, които дават основание да бъде определяна като българската Сара Бернар и Елеонора Дузе.

Актрисата играе в над сто роли, най-вече в Народния театър. Тя не е само велика драматична актриса, трагедии има и в личният ѝ живот – Будевска губи съпруга си, дъщеря си, а накрая и единия си син. Останала сама в родината, уволнена от любимия театър, тя тръгва към далечна Аржентина при единствения близък човек – нейния син Вили Ганчев. След десетилетие се връща в България, приета с почести. В София завършва земният ѝ път през 1955 г. От 1978 г. нейният роден дом в гр. Добрич е превърнат в музей, а последният ѝ софийски дом в момента е артпространство – Къщата на София.

Изложбата „Превъплътителката Адриана Будевска“ вече бе представена в Дом-паметник „Йордан Йовков“, в Къщата на София, в Народния театър „Иван Вазов“ и в Бургаския драматичен театър „Адриана Будевска“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.