Водещи новини - дясно Здраве Общество

Издават временни БГ е-сертификати след първа игла, целта – прекъсване на веригата за Ковид разпространение

Временен документ, който ще се издава след поставяне на първа игла от ваксина срещу COVID-19, ще важи като зелен Ковид сертификат. Експертите в здравно министерство обмислят той да бъде валиден до един месец – време, необходимо за поставяне и на втора доза, след която ще се издава и одобреният в ЕС формат на т.нар. “зелен” сертификат. Това обясни днес министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров на извънреден брифинг, свързан с въвеждането от 21 октомври на новите противоепидемични ограничения в страната.

„Значително се повиши интересът към ваксинация и поради това, че повечето хора искат бързо да си извадят сертификат, те се насочиха към ваксината, която се прилага еднократно. Тъй като това е административно предизвикан избор, решихме, за нуждите на нашия противоепидемичен контрол, при поставянето на първа доза от двудозовите ваксини документът, който се издава, да е валиден като сертификат в рамките на един месец до поставянето на втора доза. Т.е. ако сте си поставили първата доза от двудозова ваксина, той ще ви служи, за да посещавате местата, на които се изисква зелен сертификат. Това е практика, която се прилага в много страни. Това не е наша иновация.”

Кацаров обяви още, че срокът на сертификата за преболедуване вероятно ще бъде удължен от 6 на 12 месеца. До края на деня ще бъде обявено дали това предложение на здравните власти е прието окончателно. 

Къде в област Добрич се издават цифров COVID сертификат

През първите четири дни (до понеделник), при проверка на РЗИ и при установяване на нарушение, ще се издава само предписание за такова, обяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

„Дотогава няма да се налагат глоби. Ако има наложени, те ще се отменят. Това е гратисен период, за да се тества системата. Другото, което решихме, с оглед да подпомогнем въвеждането и спазването на мерките, е, че ще предоставяме безплатни антигенни тестове, за да могат служители да се възползват от тях преди работа.”

Безплатни тестове за всички собственици на търговски обекти

Безплатните тестовете, които са осигурени за фирмите са предназначени за използване на работното място. Те няма да важат за никъде другаде и няма да се регистрират в общата система, уточни Златанов. Ако работник иска да се тества, за да ползва документа за друго място, трябва да го направи в лицензирана лаборатория. Резултатът от теста, направен на работното място, служи само като пропуск за самото работно място. Такива тестове ще бъдат предоставени и на домовете за възрастни хора.

Тестове ще получат и всички лаборатории в страната, чрез обвързване с договор, в който ще бъде записана пределна цена за всички. Тази цена не е договорена още, но и това ще бъде уточнено в рамките на днешния ден.

Държавни и общински служители – на този етап остават изключение от общото правило

Относно държавната администрация здравният министър обяви, че се обмисля да бъдат ваксинирани само хората, които са на гише и обслужват граждани. „Там да се създаде условие за чиста среда, защото те работят с хора. Там е мястото, където ако се прекъсне веригата, ще се прекъсне процесът на разпространение”, обясни Стойчо Кацаров.

Той коментира и мерките, засягащи учебния процес. „Надяваме се, че противоепидемичната мярка, която сме въвели, ще сработи. Направили сме всичко възможно училищата да работят. Въведените мерки са временни. Ние също искаме учебният процес да бъде присъствен максимално дълго време, но в момента сме в ситуация на невъзможност това да се случи.”

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.