Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Прибират на закрито уникалните кактуси и сукуленти в Ботаническата градина в Балчик

Започна ежегодното прибиране на едроразмерните кактуси и сукуленти от откритата експозиция в „Градината на боговете“ и градина „Разсадника“ в Двореца в Балчик, съобщават от Ботаническата градина. Растенията прекарват всеки зимен период в закрита оранжерия, при температура около 15°С.

На площ от 680 кв. м. от месец април на открито бяха експонирани над 600 екземпляра от 42 растителни вида. Кактусите са предимно от род Opuntia, а сукулентите от род Aloe, както и от семействата Млечкови (Fam. Euphorbiaceae) и Столетникови (Fam. Agavaceae).

Служители на градината, съвместно с колеги от УБГ Екопарк - Варна пренасят на ръце огромните растения. Истинско изпитание е преместването на някои от екземплярите, които тежат над 300 килограма. Поради големите им размери и крехката структура всичко се извършва изключително внимателно, за да се ограничи отчупването на парчета. Отчупените части ще бъдат вкоренени и при откриването на следващия летен сезон ще бъдат експонирани заедно с останалите едроразмерни видове.

Екзотичните растения са една от визитните картички на Университетска Ботаническа градина – Балчик, която съхранява втората по големина в Европа колекция от кактуси и сукуленти след тази в Княжество Монако.

c