Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Кацаров: Собственици на търговски обекти трябва само да проверяват за "зелен" документ, не и дали е истински

Новите мерки, влизащи в сила от 21 октомври ще важат "докато не преценим, че дават резултат. Ако не дават, ще се мине към следващата мярка. Това заяви здравният министър доц. Стойчо Кацаров в сутрешния блок на bTV

По думите здравния министър пълен локдаун ще е последващата стъпка, в случай че мерките с въвеждането и изискването на зелени сертификати не дадат очаквания резултат.

"Зеленият сертификат се прилага в цяла Европа и дава възможност на хората да работят и да общуват", припомни Кацаров.

"Ситуацията е критична. Народът ни е изправен пред огромно изпитание, като повечето хора не си дават сметка за мащаба на бедствието. Вчера и днес имаме по 5000 новозаразени. От тези 10 000, около 1000-1500 ще са в болница в другата седмица. От сегашните хора в болница, всеки седми умира", подчерта Стойчо Кацаров.

Кой и как ще налага контрол

От собствениците на търговски обекти и организаторите на събития ще се изисква единствено да установят за наличието на зелен сертификат, но не и дали той е истински. Контролът на цялата дейност е отговорност единствено на служителите на РЗИ, МВР и БАБХ.

„Те (собствениците - б.р.) не могат да установят дали един сертификат е истински. Достатъчно е да установят дали има такъв. Има други органи, които са разследващи“.,

При констатиране на фалшив сертификат вече може да се търси наказателна отговорност от отделните лица, тъй като става въпрос за официален документ с невярно съдържание.

Антигенен (бърз) = RP-PCR тест

"Антигенните тестове са приравнени към PCR тестовете от 1 декември. Ако пациент е постъпил в болница и е лекуван след положителен антигенен тест, направен там, той получава зелен сертификат. Независимо какъв е теста - PCR или антиген, там където е направен, там се издава сертификат."

По цял свят наличието на антитела не се приема за наличие на имунитет. "Давността на сертификатите за преболедуване е такава, защото учените са казали така. Това не е политическо решение", уточни министър Кацаров.

снимка - кадър bTV

c